Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami
Takie danie jest szybkie, zdrowe i lekkie. Dla niektórych to minus, ale nie zawiera mięsa, ale dzięki temu jest niskokaloryczne, lekkostrawne i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom. Ja do swojego użyłam makaronu kukurydzianego, ponieważ testowałam makarony bezglutenowe i naprawdę mi smakował, jestem pewna, że do niego wrócę. Przepis zawiera składniki dla dla 2 osób.

Wartość kaloryczna dwóch porcji: 762kcal
Białko: 26,5g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 130g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 381kcal
Białko: 13,25g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 65g

Składniki:

  • 150-200g makaronu spaghetti (polecam z twardej pszenicy durum, pełnoziarnisty lub kukurydziany dla bezglutenowców)
  • 1 cukinia
  • około 10-15 suszonych pomidorów
  • jedna puszka pomidorów krojonych
  • jedna łyżka dowolnego tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na niej przez parę sekund przeciśnięty czosnek, kolejno wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć ją (bez przykrywki), dodać pokrojone suszone pomidory, lekko podsmażyć i wlać na patelnię pomidory w puszce. Wszystko doprawić ziołami i lekko poddusić pod przykrywką. Na koniec dodać sól i pieprz oraz dodać do warzyw ugotowany wcześniej makaron, wymieszać by sos pokrył go z każdej strony, podawać. 🙂

 

 

 

Feel Eat

8 myśli w temacie “Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

  1. Wygląda przepysznie! Mam pytanie. Gdzie kupujesz suszone pomidory? Wiesz moze gdzie mozna kupić niezanurzone w oleju?

  2. Przejrzałam przed chwilą mnóstwo Twoich przepisów. Wszystkie dania wyglądają niesamowicie apetycznie… Aż zgłodniałam a o tej porze nie można już jeść! A może można jeszcze z Tobą zamieszkać? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry