
TUTAJ możecie poczytać o cudownych właściwościach kasz! Powinny gościć stale na naszych talerzach!
- 80-100 g ugotowanej kaszy pęczak
- pól cukinii
- łyżka koncentratu pomidorowego i około 100 ml przecieru z pomidorów
- ząbek czosnku
- 5 małych pieczarek
- 5 grzybów suszonych
- łyżka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- trochę wody do podlania
- oliwa w spray’u
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Lekko pryskamy patelnię oliwą (można po prostu wlać pół łyżeczki i rozsmarować) i na nagrzaną patelnię wrzucamy cukinię, solimy i pieprzymy. Trzymamy na małym ogniu aż lekko zmięknie i się podpiecze ze wszystkich stron, musi być rumiana.
W tym czasie kroimy pieczarki w grubsze paski, obieramy czosnek i ścieramy go na średnich oczkach.
Do lekko już podduszonej i podsmażonej cukinii dodajemy pieczarki ,trzymamy około 2 minuty na małym ogniu, a aż do lekkiego puszczenia wody, potem zalewamy lekko wodą, dodajemy zioła prowansalskie, suszone grzyby i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje, a cukinia zmięknie jeszcze bardziej.
Powinno to wyglądać tak jak na zdjęciu. Gdy woda odparuje wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Trzymamy wciąż na ogniu, żeby zbędna woda z pomidorów odparowała.
Dodajemy kukurydzę konserwową i kaszę, wszystko podgrzewamy i gotowe!
Wartość kaloryczna: 196 kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 3,5g
Węglowodany: 38 g
Bardzo fajne danie i smakowicie kolorowe:)
Te 80-100g kaszy ugotowanej to mniej wiecej ile suchej?