Chipsy jabłkowe, czyli jabłka suszone

Chipsy jabłkowe, czyli jabłka suszone
Nie wiem jak moja babcia to robi, bo jej suszonych jabłek nic nie przebije! Te po wyjęciu z piekarnika są chrupkie, a rano, gdy spróbowałam stały się ciągnące ,ale równie smaczne. Do przygotowania jednego słoika chipsów użyłam dwóch dużych, słodkich jabłek.

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i pokroić je na jak najcieńsze plasterki.

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na nim układać kawałki jabłka.

Suszyć na termoobiegu w 100 stopniach przez 30 minut, a potem obniżyć do 90 stopni i suszyć kolejne 40 minut. Mi ten czas wystarczył. Im  cieniej pokrojone będą jabłka, tym krócej będzie trzeba je suszyć. Polecam użyć tartki, będzie łatwiej 🙂

Feel Eat

7 thoughts on “Chipsy jabłkowe, czyli jabłka suszone

  1. Ach, uwielbiam! Ale ten prąd.. Mama by mnie zabiła. Mój piekarnik to istny pożeracz prądowy, taki.. otwór bez dna 🙁 ale mam suszarkę do owocow, cudo! 😀

  2. racja, w zeszłym miesiącu rodzice zapłacili 900 zł za prąd!!! (łudzę się, że to nie przez moje gotowanie!), suszarkę też mam, ale przejęła niestety ''aromat'' od suszonych grzybów 🙂

  3. Wiele witamin ulega rozkładowi w obróbce cieplnej. Jeśli chcemy je zachować, to warto nie przekraczać temperatury 70°C. Aby nie wilgotniały w czasie przechowywania należy je szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top