Uncategorized

Chipsy jabłkowe, czyli jabłka suszone

Rate this post
Nie wiem jak moja babcia to robi, bo jej suszonych jabłek nic nie przebije! Te po wyjęciu z piekarnika są chrupkie, a rano, gdy spróbowałam stały się ciągnące ,ale równie smaczne. Do przygotowania jednego słoika chipsów użyłam dwóch dużych, słodkich jabłek.

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i pokroić je na jak najcieńsze plasterki.

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na nim układać kawałki jabłka.

Suszyć na termoobiegu w 100 stopniach przez 30 minut, a potem obniżyć do 90 stopni i suszyć kolejne 40 minut. Mi ten czas wystarczył. Im  cieniej pokrojone będą jabłka, tym krócej będzie trzeba je suszyć. Polecam użyć tartki, będzie łatwiej 🙂

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.