Nie wiem jak moja babcia to robi, bo jej suszonych jabłek nic nie przebije! Te po wyjęciu z piekarnika są chrupkie, a rano, gdy spróbowałam stały się ciągnące ,ale równie smaczne. Do przygotowania jednego słoika chipsów użyłam dwóch dużych, słodkich jabłek.
Chipsy jabłkowe krok po kroku
Jabłka umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i pokroić je na jak najcieńsze plasterki.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na nim układać kawałki jabłka.
Suszyć na termoobiegu w 100 stopniach przez 30 minut, a potem obniżyć do 90 stopni i suszyć kolejne 40 minut. Mi ten czas wystarczył. Im cieniej pokrojone będą jabłka, tym krócej będzie trzeba je suszyć. Polecam użyć tartki, będzie łatwiej 🙂
Najlepsze na świecie, lepsze nawet od ziemniaczanych
Zapisuję sobie do zrobienia! 🙂
Ach, uwielbiam! Ale ten prąd.. Mama by mnie zabiła. Mój piekarnik to istny pożeracz prądowy, taki.. otwór bez dna 🙁 ale mam suszarkę do owocow, cudo! 😀
zdecydowanie!
racja, w zeszłym miesiącu rodzice zapłacili 900 zł za prąd!!! (łudzę się, że to nie przez moje gotowanie!), suszarkę też mam, ale przejęła niestety ''aromat'' od suszonych grzybów 🙂
Szkoda tylko, że robią się ciągnące…
Wiele witamin ulega rozkładowi w obróbce cieplnej. Jeśli chcemy je zachować, to warto nie przekraczać temperatury 70°C. Aby nie wilgotniały w czasie przechowywania należy je szczelnie zamknąć.