Uncategorized

Orzeszki otrębowe do chrupania

Rate this post
Przepis pochodzi z TEGO bloga.

Fajna alternatywa dla solonych orzeszków czy chipsów. Jeśli lubicie coś chrupać przed telewizorem, czy w czasie czytania książki, to to jest idealne rozwiązanie dla Was! Szybko się przypalają, dlatego trzeba ich pilnować, czasami potrafią się za bardzo ”zrumienić” nawet gdy będziecie je trzymać 3 minuty dłużej! Kulki powinny być malutkie, wtedy będą bardziej chrupiące.

Składniki:

  • 5 dużych łyżek otrębów owsianych
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka przepiórze (lub bardzo małe jajko kurze)
  • sól
  • opcjonalnie ulubione przyprawy

 Otręby zmielić w młynku na mąkę.

Do ”mąki otrębowej” dodać jajka, sól i jogurt naturalny. Dobrze wymieszać i zarobić. Odstawić na 30 minut.

 Dłońmi formować bardzo małe kuleczki (jak z plasteliny), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić kuleczki. Naszykować wodę w sprayu. Po 10-15 minutach dokładnie spryskać ”orzeszki” i wstawić jeszcze na 5-10 minut. Musicie je obserwować, bo lubią się przypalać. Dzięki ”podlaniu” ich wodą, będą jeszcze bardziej chrupiące! Zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze nie będą takie chrupie, staną się takie po wystygnięciu 🙂

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.