Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą

Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą
Mam bardzo dużo borówek amerykańskich z mojej działki. Do tej pory jadłam je prosto z krzaka albo do owsianki czy jogurtu naturalnego z dodatkami. Tym razem całkowita nowość – sałatka z mozzarellą, a do tego sos na słodko. Wszystko bardzo mi smakowało. Rukola ma dość charakterystyczny smak, mi odpowiada, ale wiem, że jest sporo osób, którzy jej nie tolerują ,dlatego można ją pominąć 🙂 Przepis na sałatkę dla jednej osoby.

Składniki:

  • sałata lodowa (ilość wg uznania)
  • rukola (ilość wg uznania)
  • pół kulki mozzarelli ( u mnie 8,5% tłuszczu)
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka musztardy (najlepsza francuska)
  • woda, sól, pieprz

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Sałatę i rukolę dokładnie umyć, borówki też. Na talerzu rozłożyć sałaty, pokrojoną w kostkę mozzarellę i borówki. Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Przygotować sos: połączyć łyżkę oliwy z miodem i musztardą, lekko popieprzyć i dodać małą szczyptę soli.
Sosem polać sałatkę i gotowe! 🙂

Wartość kaloryczna: 385 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 19 g

Feel Eat

14 myśli w temacie “Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą

  1. do dressingów do sałaty polecam sos lub ocet balsamiczny, bardzo lubię połączenie truskawek z balsamicznym, ale niestety sezon na nie już się skończył. świetne przepisy!

  2. Ja właśnie wypróbowałam już truskawki, arbuza i ananasa w sałatkach, wszystko mi bardzo smakowało, borówek pod dostatkiem, więc trzeba z nimi coś robić 🙂

  3. Uwielbiam sałatki z serem i owocami, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂 A Tobie mogę polecić taką sałatkę: roszponka, kozi ser, zmiksowane truskawki z odrobiną syropu malinowego i całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi, naprawdę pyszna!

  4. właśnie słyszałam ostatnio o tej sałatce, muszę spróbować koniecznie, niedługo będę mieć maliny na działce, to zrobię sama sok malinowy, dzięki! 🙂

  5. Pyszna! Super przepis!
    Ja trochę zmieniłam bo nie miałam migdałów. Zamiast nich dodałam włoskie Pinoli też podgrzane na patelni. Myślę, że nawet ładniej pachną!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry