Lasagne LOW CARB bez makaronu

Lasagne LOW CARB bez makaronu
Idę dzisiaj oddać krew, jeśli będą ją w ogóle chcieli przyjąć, a rzadko to się zdarza, bo przeważnie mam za mało żelaza (przez to, że jem bardzo mało mięsa) albo za dużo leukocytów. Postaram się też zajrzeć do niektórych z Was na V! 🙂


Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób na niskowęglowodanową lasagne. Kiedyś dodawałam coś podobnego z bakłażanem, ale ta jest moim zdaniem jeszcze smaczniejsza! Wcale nie brakuje w niej makaronu, jest sycąca, tylko trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale można zrobić tak jak ja – przygotowałam wszystko wcześniej w naczyniu żaroodpornym,a upiekła się parę godzin później, jak już wszyscy byli w domu. Mielone mięso z piersi z indyka kupiłam w Almie, jeśli nie macie w pobliżu sklepu, gdzie mogą Wam pierś zmielić na miejscu, lepiej zrobić to w domu, a nie kupować gotowe mięso mielone w paczce. Często do mięsa z indyka dodawane są niestety wypełniacze albo jakieś odpadki. Dodałam dość sporo chilli, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne, bo lubię dania na ostro, przez co smak był bardziej wyrazisty. Przepis podaję dla 4 osób 🙂

Składniki:

  • jedna spora cukinia
  • 300 g mielonego mięsa z piersi indyczej
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 1/4 dużej żółtej papryki
  • puszka pomidorów
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • jedna spora czerwona cebula
  • kulka mozzarelli light (8,5% tłuszczu)
  • 150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • jedno żółtko
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, chilli, pieprz cayenne 

 Cukinię pokroić w płaty. Jak widzicie, słabo mi to wyszło, mimo ostrych noży. Warto to zrobić bardzo dokładnie, by nie było żadnych prześwitów w plastrach, smaku to nie zepsuje, ale kwestia estetyki też się liczy 🙂 Ułożyć je na kratce do pieczenia ,posolić i popieprzyć i upiec w 200 stopniach aż lekko zmiękną.

Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kwadraty lub prostokąty, 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.

 Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć szybko czosnek, ale nie za długo, bo stanie się gorzki. Dodać cebulę i papryki, wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli, a papryka lekko zmięknie.

 W tym czasie pokroić garść liści świeżej bazylii.

Do podsmażonych warzyw dodać mięso, lekko je podsmażyć, zalać pomidorami w puszce, dodać koncentrat. Przyprawić dużą ilością ziół prowansalskich, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, chilli, świeżą bazylią, można też dodać np rozmaryn, czy sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać i zredukować co jakiś czas nadal mieszając.

Przygotować sos beszamelowy light : wymieszać jogurt grecki ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu) z żółtkiem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Nie można zastąpić tego jogurtu, jogurtem 0%, bo stanie się kwaśny.

 Na dno naczynia żaroodpornego położyć upieczone płaty cukinii, na to mięso mielone i sos beszamelowy. U mnie wyszły 3 warstwy, pod koniec na sos beszamelowy ułożyłam pokrojony w plastry ser mozzarella. Lasagne należy zapiekać w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Smacznego!

Wartość kaloryczna całej lasagne: 1130 kcal
Białko: 100 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 92 g

Wartość kaloryczna dla 1 porcji: 282,5 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 11,25 g
Węglowodany: 23 g

Feel Eat

12 thoughts on “Lasagne LOW CARB bez makaronu

  1. Bardzo fajny pomysł na zamiennik dla makaronu 🙂 Ostatnio po głowie chodziła mi lasagne i zastanawiałam się jak ją zrobić w wersji dietetycznej. Właśnie wróciłam z zakupów i nabyłam sporą ilość warzyw, w tym cukinię, i piersi z kurczaka (chyba mogę zastąpić indyka, nie?), wchodzę na Twojego bloga i… już wiem co zrobię na obiadek 😉

  2. Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
    Pozdrawiam 😉

  3. znalazlam twojego bloga przez vitalie a teraz nie moge znalezc ciebie na vitalii zeby ci podziekowac. Blog jest fantastyczny, idealnie pasuje do moich kubkow smakowych i mam zamiar wyprobowac wiele twoich przepisow. PIerwsza byla powyzsza lasagne i jest poprostu pyszna! Dzis szukam kolejnej inspiracji na obiad, dziekuje ci bardzo czegos takiego szukalam 🙂
    Kruszynka83

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top