
Kolejny pomysł na wykorzystanie białka w proszku (do kupienia w sklepie dla sportowców). Picie go samego po treningu jakoś nie bardzo mi odpowiada, wolę dodawać do jedzenia, bo dzięki temu nie muszę słodzić moich owsianek czy wypieków i mają fajny smak! Cały sernik został zjedzony baaardzo szybko! Jest pyszny, chociaż przez brak mąki po upieczeniu delikatnie opadł. Po wyjęciu trzymałam go do góry dnem z formą opartą o dwie szklanki (podobnie jak robi się podczas pieczenia biszkoptu), co trochę zapobiegło dalszemu opadaniu 🙂 Przepis na małą tortownicę.
Składniki:
- opakowanie białego serka
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 50 g migdałów
- 2 miarki białka karmelowo-mlecznego
Migdały zmielić w młynku na mąkę migdałową, wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę.
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
serniczek jest bardzo fajny 😉 taki z lekkich wersji ;D
Pięęęękny 🙂 A białko podczas pieczenia nie straci swoich właściwości? Właśnie czekam na przesyłkę, to zaraz upiekę jak doleci
Musi być bardzo delikatny: )
Ale pycha. Ile taki kawałek może mieć kalorii?
Świetny pomysł, z resztą jak wszystkie Twoje 😛
a skąd taki smak białka masz?
nie, pewnie że nie traci, można śmiało używać go do pieczenia 🙂
nie mam pojęcia,ale niewiele i są to dobre kalorie i bardzo duża zawartość białka i spora dobrych tłuszczów nienasyconych, jestem na wyjeździe, gdy wrócę obliczę dokładnie i dopiszę 🙂
kupiłam na warszawskich Włochach w sklepie dla sportowców
A czy można zrobić ten sernik bez tej odżywki białkowej?
niestety nie, bo to dzieki niej sernik jest slodki i ma smak karmelowo-mleczny 🙂 bylby mdly…
A można czymś zastąpić?
niestety nie
dzięki 🙂
aha, no trudno, będę musiała zaopatrzyć się w taką odżywkę i wtedy wypróbuję przepis . 🙂
Zrobiłam:)Pycha! Z tym, że nie dodałam migdałów i użyłam białka waniliowego:) super przepis:)
hej 😉 czy mogłabyś podać nazwę tego bialka i firmę? w jakiej jest cenie? Kasia
Zrobiłam dzisiaj i jestem zachwycona sernik jest pyszny. Mam cukrzyce i myślałam, że już nigdy nie będę mogła jeść ciast. Dziękuje za ten przepis 🙂 Wypróbuje też inne białkowe przepisy, ten jest genialny 🙂