IMG 6875 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami
Uncategorized

Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

W domu zostało mi kilka płatków papieru ryżowego do sajgonek, do tego miałam też grzybki mun i makaron ryżowy, postanowilam wszystko wykorzystać i tak powstał pomysł na sajgonki. Dokupiłam czerwoną pastę curry – jest do kupienia praktycznie w każdym sklepie na dziale z orientalnymi produktami (swoją drogą bardzo drogimi!). Żeby był to posiłek  light moje sajgonki upiekłam w piekarniku, a nie smażyłam na głębokim tłuszczu. Zrobiłam za dużo farszu w stosunku do ilości płatów jakie miałam i musiałam dawać go do środka więcej, dlatego wyglądem przypominają raczej gołąbki, ale są naprawdę bardzo smaczne!


IMG 6875 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami
IMG 6856 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 100-150 g piersi z kurczaka
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 25 g makaronu ryżowego
  • średniej wielkości marchewka
  • 6 grzybków mun
  • 7 płatów papieru ryżowego (małych)
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek
  • łyżka ostrego curry z trawą cytrynową
  • sól, pieprz
IMG 6857 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Grzybki również zalać wrzątkiem i trzymać je tak 15 minut.

IMG 6858 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Papryczkę chilli umyć i połowę posiekać na drobną kostkę, wyciągając wszystkie ziarenka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Połowę czerwonej cebuli bardzo drobno posiekać. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i zbędnego tłuszczu i też drobno posiekać.

IMG 6860 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Na patelni teflonowej usmażyć kurczaka z dodatkiem ostrego curry z trawą cytrynową.

IMG 6861 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Dorzucić papryczkę chilli, cebulę i marchewkę. Smażyć, aż warzywa puszczą wodę.

IMG 6862 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Grzybki mun odsączyć i osuszyć, posiekać w paski.

IMG 6863 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Do mieszanki warzyw i piersi z kurczaka dodać odcedzony makaron ryżowy i posiekane grzybki mun.

IMG 6865 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Smażyć i mieszać aż wszystko się połączy.

IMG 6867 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Do naczynia (np dużego talerza do zupy) wlać letnią wodę, zamoczyć pojedynczy papier ryżowy na parę sekund aż zmięknie. Rozłożyć papier na desce do krojenia.

IMG 6868 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

 Nałożyć na niego dużą łyżkę farszu.

IMG 6869 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami
Zawinąć podobnie jak gołąbka. 
IMG 6873 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami



Ułożyć na kratce do pieczenia i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut aż staną się chrupiące. Można podawać z ostrym sosem na bazie pomidorów lub po prostu z ketchupem. Gdy położy się je na talerz do od spodu miękną, dlatego trzeba je szybko zjeść lub trzymać do wystygnięcia na kratce.

Wartość kaloryczna jednej sajgonki: 57 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 0,3 g
Węglowodany: 9,3 g

IMG 6879 - Sajgonki light z piekarnika z kurczakiem i warzywami

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *