- przez Feel Eat
Na moim drugim blogu opublikowałam wcześniej zdjęcia ciasteczek i nie tylko, które upiekłam. Niestety przepisy dodaję tu z drobnym opóźnieniem, bo napisanie ich i wstawienie zdjęć zajmuję dość sporo czasu. Postaram się jeszcze dzisiaj tym wszystkim zająć!
Ciasteczka zrobiłam z myślą o wykorzystaniu produktów, które dostałam w ramach współpracy z internetową firmą oferującą wysyłkową sprzedaż zdrowych produktów – Naturalna Spiżarnia. Nie wyszły jakoś przesadnie słodkie, ale bardzo mi smakowały! Ostatnio słyszałam, że istnieje parę miejsc,w których można kupić tylko zdrowe ciasta i ciastka, których głównymi składnikami jest właśnie pełnoziarnista mąka, olej kokosowy i zdrowszy zamiennik cukru, np ksylitol. Z podanych składników wychodzi około 20 – 24 ciastek. Niestety nie jestem w stanie obliczyć wartości odżywczej, bo nie wiem, ile dokładnie słonecznika zużyjecie, a to on jest najbardziej kaloryczny. Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię 🙂
Ciasteczka zrobiłam z myślą o wykorzystaniu produktów, które dostałam w ramach współpracy z internetową firmą oferującą wysyłkową sprzedaż zdrowych produktów – Naturalna Spiżarnia. Nie wyszły jakoś przesadnie słodkie, ale bardzo mi smakowały! Ostatnio słyszałam, że istnieje parę miejsc,w których można kupić tylko zdrowe ciasta i ciastka, których głównymi składnikami jest właśnie pełnoziarnista mąka, olej kokosowy i zdrowszy zamiennik cukru, np ksylitol. Z podanych składników wychodzi około 20 – 24 ciastek. Niestety nie jestem w stanie obliczyć wartości odżywczej, bo nie wiem, ile dokładnie słonecznika zużyjecie, a to on jest najbardziej kaloryczny. Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię 🙂
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
- 3 łyżki oleju kokosowego KLIK
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jajka
- około 100-150 g słonecznika
Ciasteczka orkiszowe ze słonecznikiem
Zagnieść jednolite ciasto z mąki, proszku do pieczenia, jednego całego jajka, żółtka, cukru i oleju kokosowego. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Potem rozwałkować, moje się nie kleiło, więc nie musiałam podsypywać go mąką. Rozwałkowany placek powinien być dość cienki – około 2 mm.
Przygotować blachę do pieczenia – wyłożyć na niej papier. Placek pokroić w kwadraty lub prostokąty, maczać w lekko roztrzepanym białku i potem w pestkach słonecznika. Kłaść na papier do pieczenia. Można lekko posypać jeszcze ksylitolem.
Ciastka piec około 20 minut w 180 stopniach, tak naprawdę należy sprawdzać ich stan, bo ciężko jest określić dokładny czas pieczenia.
Ależ one wyglądają! Mmmmmm, muszą być przepyszne!
pysznie wyglądają.niby zwykłe ciastka, a jakie cudo:)zapisuję przepis.
Zapraszam do mnie:
zdrowiejzyc.blog.pl
Cześć, a jaki jest Twój drugi blog? Nie mogę znaleźć albo kiepsko szukam 🙂