Tak naprawdę z komosy ryżowej korzystałam pierwszy raz, dostałam ją w prezencie od Naturalnej Spiżarni, sama chciałam, bo już od dłuższego czasu cziłam się, żeby ją wypróbować, tylko nie mogłam jej nigdzie spotkać w sklepie, a w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością jej cena za malutkie opakowanie mnie przerażała i zawsze wychodziłam bez niej 😉 Po pierwszym eksperymencie jestem bardzo zadowolona, chociaz połowe ugotowanej quinoi zjadłam samą, ugotowaną na sypko, bo tak mi smakowała, a połowę użyłam właśnie do kotletów, które swoją drogą wyszły bardzo smaczne 🙂 Będę próbować więcej, chciałam zrobić jeszcze jakieś danie jednogarnkowe i jakaś sałatkęwykorzystując właśnie komosę ryżową, jestem pewna, że się nie zawiodę! Z podanych składników powinno wyjść koło 8 kotletów.
Składniki:
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej KLIK
- jednka marchewka
- jajko
- pół sporej cebuli
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawy np czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
Komosę ugotować według wskazówek na opakowaniu ( w proporcji z wodą 1:2) Potem odczekać aż ostygnie.
Cebulę ( najlepiej czerwoną) drobno posiekać i podsmażyć na patelni, najkorzystniej bez dodatku tłuszczu.
Startą na grubych oczkach marchewkę, komosę, jajko, cebulę, mąkę, sól, pieprz i opcjonalnie przyprawy dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi układać kotlety na papierze do piecznenia. Piec około 25 minut w 190 stopniach.
wyglądają cudnie!
do czego w smaku podobna jest komosa?
Coś między ryże a kaszą, ale jest bardzo dobra, jeśli moje małe dzieci ją polubiły to musi być dobra:) Trochę droga jest i to jest minus ale bardzo dużo wartości http://blog.naturalnaspizarnia.pl/quinoa-komosa-ryzowa/. Kotleciki rewelacja, na pewno zrobię.
właśnie tak jak Naturalna Spiżarnia napisała przypomina lekko kaszę, ale jak dla mnie o lekko orzechowym posmaku.
bardzo apetyczne : ))))
Pyszności! 😀
Można zamrażać?
niestety nie…
Świetny przepis, wyszły pyszne 🙂 Ja zrobiłam do nich jogurt z pieprzem ziołowym i sałatkę z pomidorów. Dziękuję za inspirację 🙂