
Tortilla bardzo szybka do wykonania, do zjedzenia na zimno. Oczywiście można kupić gotowy placek, ale zalecam jednak do rezygnacji z długich list użytych składników i zastąpić je produktem w pełni naturalnym. Oczywiście można użyć wędzonej, świeżej makreli, ja użyłam tej z puszki, ponieważ chcę pozużywać zalegające rzeczy z szafek i lodówki.
Przepis na jedną tortillę, choć niewykluczone, że zostanie Wam trochę po wykrojeniu okrągłego kształtu z pełnoziarnistego placka. Ja to niewykorzystane ciasto trzymam w lodówce nawet do 3 dni, by ponownie przygotować z niego tortillę.
Przepis na jedną tortillę, choć niewykluczone, że zostanie Wam trochę po wykrojeniu okrągłego kształtu z pełnoziarnistego placka. Ja to niewykorzystane ciasto trzymam w lodówce nawet do 3 dni, by ponownie przygotować z niego tortillę.
Składniki:
Na tortillę:
- 1/2-3/4 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, opcjonalnie bardzo drobno posiekane suszone pomidory, najlepiej bez zalewy, czosnek granulowany
- woda (aż ciasto się połączy, ilość zależy od rodzaju użytej mąki)
Dodatki:
- pół makreli z puszki w pomidorach
- parę liści sałaty
- łyżka kukurydzy konserwowej (najlepiej bez dodatku cukru)
- kawałek czerwonej cebuli
- pół pomidora
- ogórek konserwowy
Placek na tortillę wykonać według TEGO przepisu.
Wykonanie jest bardzo proste! Wszystkie składniki jeśli tego wymagają pokroić, ułożyć na placku sałatę i resztę dodatków, wszystko zawinąć i ubezpieczyć przed rozpadnięciem owijając folią aluminiową, gotowe 🙂
no i genialnie!
Długo czekałam, aż znajdę jakiś idealny w sam raz dla mnie przepis na tortillę <3
właśnie okryłam, że moje ciasto na tortillę smakuje jeszcze lepiej i wałkuje się łatwiej jak odleży 2 dni w lodówce <3
Tortillę bardzo lubię a wersji z makrelą jeszcze nie próbowałam, na pewno ją zrobię 🙂