
Składniki
Na zaczyn:
- 10 g drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżki mąki pełnoziarnistej
Na ciasto właściwe:
- jajko
- 1/2 szklankimleka
- 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- dodatkowo 2 duże łyżki dżemu truskawkowego bez cukru z TEGO przepisu, łyżka płatków migdałowych dwa orzechy włoskie, łyżeczka tłuszczu roślinnego
Na samym początku przygotować zaczyn : wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem, dodać mąkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zmiksować jajko z mlekiem, ekstraktem z wanilii i stopniowo dodawać mąkę wciąż miksując, do takiego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn i lekko zmiksować, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Orzechy podprażyć na suchej patelni często mieszając. Orzechy włoskie lepiej smakują podprażone w piekarniku, ale zdaję sobie sprawę, że dla dwóch nie ma sensu nawet go uruchamiać 🙂 Na patelnię wlać tłuszcz (najlepiej nadałby się taki w sprayu ), dokładnie go rozgrzać i porcjami nakładać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć około 3-4 minut, potem przełożyć placki na drugą stronę przy pomocy drewnianej łopatki, nie należy już przykrywać patelni pokrywką. Na talerzu nałożyć na placki dżem i prażone orzechy, podawać.
Chyba właśnie po raz kolejny się zakochałam
Piękne placuszki!
Pozdrawiam
można by tort cały zrobić taki 🙂
pycha:)
dziękuję! pozdrawiam 🙂