KOLACJA,  SAŁATKI

Lekka sałatka z pomidorem, bazylią i orzechami pinii

Rate this post

 Orzeszki pinii mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach – po rozgryzieniu wyraźnie czuć zapach sosny. Nasiona te nadają się do spożycia na surowo dopiero po obraniu z łusek. Są one niezastąpionym składnikiem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystuje się je także do wyrobu oleju piniowego, gdyż orzechy z szyszki sosny pinii są bogate w tłuszcze. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu – działającego antystresowo, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.  Ze względu na dużą zawartość cynku, mającego wpływ na płodność, orzeszki pinii uważane są za afrodyzjak. :)Przepis na dwie porcje sałatki.

Składniki:

  • sałata lodowa (ilość dowolna)
  • duża garść liści bazylii
  • duży pomidor
  • 2-3 łyżki orzechów pinii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidora można wcześniej sparzyć i obrać jeśli macie taką potrzebę, ja tego nie zrobiłam. Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni teflonowej często mieszając, by uniknąć przypalenia. Liście bazylii umyć i posiekać, na talerzu ułożyć pokrojone liście sałaty lodowej, bazylię i pokrojonego w kostkę pomidora, posypać podprażonymi orzechami, wszystko polać oliwą, posolić i popieprzyć.

Wartość kaloryczna jednej porcji : 169 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany: 6 g

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.