
Bardzo smaczne, zdrowe babeczki. Na pewno nie należą do wypieków przesłodzonych, mąka gryczana nie jest wyraźnie wyczuwalna. Lepiej jest użyć bananów bardzo dojrzałych, ponieważ są słodsze i nie potrzebne jest potem dodawanie dodatkowej ilości cukru. W czasie pieczenie wyrastają, po wyłączeniu piekarnika nie opadły. Z powodu braku tłuszczu, część ciasta przykleja się do papilotki i nie odchodzi cała muffinka. Z podanych składników powinno wyjść około 10-12 babeczek. Wypiek dobry dla osób z nietolerancją glutenu. Wartość kaloryczna jednej babeczki to około 55 kcal, 2,1 g białka 0,8 g tłuszczu, 10,8 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- jedno jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki maślanki
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie jest naprawdę proste! Banana należy zetrzeć na tarce lub rozdrobnić widelcem (zależnie od dojrzałości), dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Papilotki wypełnić masą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20-25 minut. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika można posypać płatkami migdałowymi, w czasie pieczenia się uprażą i będą jeszcze smaczniejsze!
wyglądaja super <3 I takie delikatne <3 !
Ooo super! Uwielbiam przepisy bezglutenowe. Babeczki napewno wypróbuje 😉
(Obserwuje).
Czy to bedzie jakas znaczaca roznica w efekcie koncowym jesli dam jogurt naturalny zamiast maslanki?
A da się to upiec jako biszkopt po prostu? Bez foremek/papilotków, tylko w blasze?
A mi wyszło tylko 6 babeczek i nie wyrosły tak ponad foremkę- jak to jest na zdjęciu. Mimo tego smaczne są, zniknęły w mgnieniu oka 😉 .
1 Czy mozna make gryczana zastapic inna, np.kukurydziana lub kuk.zmieszana z ryzowa
2 czy mozna dac mniej maki i dodac kakao, zeby powstaly babeczki czekoladowe