IMG 9327 1 - Tradycyjna surówka z marchewki
Uncategorized

Tradycyjna surówka z marchewki

 Surówka, która pasuje do większości mięsnych i rybnych obiadów, szybka w przygotowaniu, zawiera ogromną ilość witamin i mikroelementów. Należy jednak pamiętać, żeby do marchwi zawsze dodawać trochę tłuszczu, ponieważ zawiera ona witaminy, które rozpuszczają się jedynie w tłuszczach, inaczej nie zostaną przyswojone.

Wartość energetyczna 100 g surowej marchewki to ok. 33-35 kcal. Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych.
Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A.
Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu, a marchew
żółtawa – pięć razy mniej. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6,
kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz
pektyny. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie
wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i
korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry, co ma duże
znaczenie zwłaszcza latem, gdy się opalamy.
Jednak ilość przyswojonego przez organizm ludzki karotenu zależy od
sposobu przyrządzenia marchwi: z gotowanej tylko 18%, z utartej
surowej – 82%, a ze świeżo wyciśniętego soku – blisko 100%. Marchew surowa jest ciężej strawna od lekkostrawnej marchwi gotowanej,
lecz po ugotowaniu ponad trzykrotnie wzrasta jej indeks glikemiczny.
Najbardziej wartościowa dla organizmu jest właśnie surowa, spożywana w
postaci surówek, sałatek czy wyciśniętego z niej soku
.

IMG 9327 1024x768 - Tradycyjna surówka z marchewki

Składniki:

  • 2 duże marchewki 
  • jedno słodkie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie jeśli marchew nie jest słodka), można ją zastąpić na przykład garścią rodzynek
  • sok z połowy małej cytryny
  • sól, pieprz do smaku 

Zetrzeć marchew i jabłko na tarce o grubych oczkach, dodać sok z połówki cytryny (uważać, żeby nie dostały się pestki), dodać jogurt naturalny i oliwę, wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać cukier lub rodzynki, odstawić do przegryzienia.

    IMG 9329 1024x768 - Tradycyjna surówka z marchewki

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *