DLA SPORTOWCÓW,  IMPREZOWE,  KOLACJA,  MIĘSA,  OBIAD,  Uncategorized,  WYSOKOBIAŁKOWE

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z indyka

Rate this post
To dziwne, że dopiero teraz dostrzegłam w sklepie okrągłe cukinie, nigdy wcześniej się z nimi nie spotkałam. Bez namysłu kupiłam, bo od razu wpadł mi do głowy pomysł faszerowania.Przygotowałam sos bardzo podobny do sosu do spaghetti i lekko posypałam żółtym serem. Smakowało pysznie! Dobrze jest przed faszerowaniem posypać cukinię solą,by lekko zmiękła. Przepis jest na 5 porcji.

Składniki:

  • 5 okrągłych cukinii
  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • opakowanie przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 małych garści startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie (najlepiej świeże)
  • łyżka tłuszczu do smażenia
  • pieprz i sól

 

Papryki umyć, oczyścić z nasion i drobno posiekać, cebulę obrać i również posiekać. Rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko przesmażyć, dodać cebulę i papryki, smażyć. Potem dodać mięso, mieszać, by nie stało się jednolitą masą, po około 5-10 minutach zalać przecierem pomidorowym. Dodać sól, pieprz i najlepiej świeże zioła prowansalskie. Trzymać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zredukowania.

Usunąć środek cukinii, delikatnie nasmarować ją tłuszczem, np oliwą z oliwek i posolić.

Do środka warzywa nałożyć farsz i pokryć startym żółtym serem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w 170 stopniach około 30 minut, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

 

Faszerujemy 2014!Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.