
Przepis na to danie znalazłam we włoskiej książce kucharskiej, od razu przyciągnął moją uwagę, niewiele składników, a ich połączenie to prawdziwa eksplozja smaków! Przepis wypróbowałam na chlebie upieczonym przeze mnie, którego recepturę już podawałam wcześniej, oto link to przepisu na pełnoziarnisty chleb żytni – LINK . Znam naprawdę niewiele ludzi, którzy nie lubią włoskiej kuchni, każdy miłośnik powinien spróbować tej bruschetty, bo znacznie odbiega od tradycyjnych i jej smak może zaskoczyć 🙂
Składniki:
- 4-6 kromek chleba razowego żytniego
- 4 marchewki średniej wielkości
- 150g świeżego sera ricotta
- 8 listków bazylii
- gałka muszkatołowa, suszona papryczka chilli,sól
Zetrzeć marchewkę na cienkich oczkach, dodać ser ricottę, gałkę muszkatołową, posiekaną bazylię i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Chleb podpiec i rozsmarować na nim pastę, podawać.
pycha! :))
tylko się zajadać.