
Parę miesięcy zbierałam się do tej sałatki! Bardzo lubię połączenie słonej fety ze słodkimi owocami. Niestety nie trafiłam na idealnie dojrzały owoc granatu, przez co nie był tak słodki, ale i tak smakowała całkiem nieźle. Przygotowałam mój ulubiony dressing na bazie octu balsamicznego. Podstawę stanowi roszponka i rukola, ale można użyć dowolnego mixu sałat. Sałatka ta jest szybka w przygotowaniu i idealna na lekkie i zdrowe drugie śniadanie. Przy wyborze sera feta należy zwrócić uwagę na zawartość w nim tłuszczu, ponieważ może ona się wahać od 12 do aż 32%. Podaję składniki na sałatkę dla jednej osoby.
Wartość kaloryczna całej sałatki: 367kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 41g
Białko: 9g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 41g
Składniki:
- garść rukoli, garść roszponki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 owoc granatu
- 30-40g sera feta 12% tłuszczu
- dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka płynnego miodu, troszeczkę soli
Na roszponce i rukoli ułożyć obraną i pokrojoną w drobne paseczki cebulę, ułożyć obrane kawałki granatu, palcami rozdrobnić fetę i ułożyć na sałatce. Przygotować dressing mieszając dokładnie wszystkie wyżej podane składniki, Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem, by liście sałat nie zwiędły.
Sałatki nie muszą być nudne! 🙂
pycha 😉
Wspaniała sałatka 🙂
Każda sałatka za każdym razem wychodzi inna, a zawsze pyszna 🙂