IMG 2054 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)
CIASTECZKA,  DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  IMPREZOWE,  ŚNIADANIE,  Uncategorized

Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

Przygotowuję dzisiaj włoską kolację, ale nie do końca ”prawdziwą”,bo wykorzystuję zdrowsze zamienniki, dlatego zamiast tradycyjnych ciasteczek, przygotowałam je w wersji pełnoziarnistej. Przepis znalazłam na stronie Feed me better i od razu wiedziałam, że będą idealne na moją ucztę! Chociaż jeszcze jestem przed kolacją, to oczywiście już spróbowałam ciasteczka i z czystym sumieniem mogę Wam polecić ich wykonanie. Jedyne co zmieniłam w przepisie z wyżej podanego bloga, to ilość cukru, pierwotnie powinno być 65g, a ja dałam 50g, gdyż uważam, że bakalie, które wrzuciłam do środka zrekompensowały mniejszą ilość cukru. Ciasteczka są również idealnym rozwiązaniem na 2 śniadanie. Są suche, więc można je dość długo przechowywać.  Z podanych składników wyszły mi 24 ciasteczka.

IMG 2054 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów
  • dwa jajka
  • 100g bakalii (dałam suszone śliwki, morele, jagody goji, słonecznik, dynię i migdały)
  • pół ziarenek z jednej laski wanilii
  • 50g cukru trzcinowego
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem i ziarenkami wanilii aż do uzyskania lekkiej piany, dodać mąkę pełnoziarnistą, otręby, bakalie oraz proszek do pieczenia, zagnieść ciasto ręką. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej uformowany z ciasta ”chlebek”. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek, odczekać parę minut, by przestygł, następnie pokroić go w 1,5-2cm plasterki, ułożyć jeszcze raz na blaszce i podpiec około 7-10 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

IMG 2040 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

 

IMG 2053 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

 

IMG 2055 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

 

IMG 2056 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

 

IMG 2060 - Pełnoziarniste biscotti (podwójnie pieczone)

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *