Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Dziś miałam ostatni egzamin i nareszcie koniec sesji! Mam nadzieję, że aż do października będę mieć wolne! Mogę się zająć w końcu blogiem i gotowaniem, bo niestety to zaniedbałam.
Bruschettę przygotowywałam już jakiś czas temu, jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, odpowiednia dla kogoś, kto ma dwie lewe ręce w kuchni. Ciabatte najlepiej przygotować samemu. Jest to trochę czasochłonne i pracochłonne, ale warto! Było pyszne! 🙂

Składniki:

  • jedna pełnoziarnista ciabatta z TEGO przepisu
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie tarty parmezan lub mozzarella

Ciabattę pokroić na kromki, podpiec w piekarniku lub tosterze. Pomidory pokroić w drobną kostkę (jeśli macie ochotę, to można zdjąć z nich skórkę, ale lepiej zostawić, ponieważ bezpośrednio pod skórką jest najwięcej witamin!), lekko posolić i pozostawić w naczyniu, po około 15 minutach usunąć z nich wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, posiekaną bazylię i oregano oraz pieprz, wszystko wymieszać. Na ciepłą ciabattę nakładać przygotowaną mieszankę. Można posypać startym serem.

 

 

 

 

Feel Eat

3 thoughts on “Bruschetta z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top