
Zbierałam się do przygotowania tych szyszek naprawdę długo. Przeglądałam różne dostępne przepisy i w każdym mi coś nie pasowało- a to za dużo tłuszczu, a to za dużo cukru, nareszcie znalazłam idealny przepis, który posłużył mi za inspirację i w którym część oleju kokosowego została zastąpiona przez mleczko kokosowe, lekko go zmodyfikowałam przez dodanie mniejszej ilości oleju oraz zastąpienie czekolady przez kakao i wyszła lekka, zdrowa i smaczna przekąska. Z podanych składników wyszło 16 szyszek.
Wartość kaloryczna wszystkich produktów: 762kcal
Białko: 12g
Tłuszcz: 32g
Węglowodany: 114g
Wartość kaloryczna jednej szyszki: 47,6kcal
Białko: 0,75g
Tłuszcz: 2g
Węglowodany: 9,5g
Składniki:
- 80g orkiszu ekspandowanego
- 50ml mleka kokosowego
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki kakao odtłuszczonego
W garnku na małym ogniu podgrzać mleko kokosowe z olejem kokosowym, cukrem oraz kakao, gotować aż do rozpuszczenia się cukru i powstania jednolitej masy. Orkisz ekspandowany przesypać do dużego garnka, następnie zalać podgotowaną masą i dokładnie wymieszać. Masa jest dość kleista i nie da się formować kulek dłonią, dlatego zalecam użycie papilotek i nakładanie do nich masy za pomocą łążki. Tak przygotowane ciasteczka odstawić na parę godzin do zastygnięcia i osuszenia.
Kurcze, naprawdę świetny pomysł!
Wygląda to naprawdę dobrze! Mniam! chętnie bym spróbowała, jako zwolenniczka wszelkich mas kajmakowych, toffi itd. 🙂