IMG 2372 - Biszkopty z masłem orzechowym
CIASTA,  DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  PODWIECZOREK

Biszkopty z masłem orzechowym

Bardzo smaczne, ale przez to, że dodałam niewielką ilość cukru, a moje masło orzechowe nie zawierało go w ogóle, wyszły bardziej jak słodkie chlebki orzechowe, niż ciasteczka. Ich struktura przypomina biszkopty. Polecam użyć masła gładkiego, najlepiej bez dodatku cukru, w domu przygotowanie własnoręczne masła może sprawić wiele kłopotów i potrzebujemy blendera o dużej mocy, by uniknąć jego przypalenia. Oczywiście mąkę pszenną zwykłą można zastąpić inną, np. orkiszową.
Z podanych składników wyszło około 40 ciasteczek.

Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 1527kcal
Białko: 54g
Tłuszcz: 54g
Węglowodany: 212g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 38kcal
Białko: 1,35g
Tłuszcz: 1,35g
Węglowodany: 5,3g

IMG 2372 - Biszkopty z masłem orzechowym

Składniki:

  • szklanka masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Masło orzechowe, jajka, mleko i cukier ubić razem, następnie dodać resztę suchych składników, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Następnie masę należy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 15 minut, ostudzić na kratce.

 

IMG 2373 - Biszkopty z masłem orzechowym

 

IMG 2377 - Biszkopty z masłem orzechowym

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *