Tradycyjna sałatka świąteczna, którą razem z moimi rodzicami przygotowujemy często poza okresem świątecznym. Pamiętam, jak byłam mała i mój tata angażował wszystkich do krojenia składników, by przygotowanie poszło szybciej, oczywiście w czasie krojenia znikała w naszych brzuchach część składników 🙂 Można ją jeść zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do pieczywa. Pyszna, polecam!
Składniki:
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasoli konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- 5 filetów śledziowych z zalewy
- 4 kiszone ogórki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 spora czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu,a w wersji light mały kubek jogurtu naturalnego
- opcjonalnie sól i pieprz
Konserwowe warzywa odcedzić i wsypać do miski. Dodać drobno posiekane i obrane ogórki, jajka i cebulę. Filety śledziowe pokroić na kawałki, dodać majonez lub jogurt i wymieszać. Spróbować, dosolić i popierzyć do smaku. Odstawić do przegryzienia.
Z takimi składnikami jeszcze nie robilam śledziowej. Zapisuję bo fajna 🙂
Pozdrawiam serdecznie i deszczowo brrr.
z checia wyprobuje przepies 🙂 mam pytanie, bo jestem slepa, jak moge dodac twojego bloga do 'obserwowanych'? bo widze tylko mozliwosc dodania do kregow 🙂
wydaje mi się, że możesz, przy moim imieniu i nazwisku na górze po prawej stronie jest przycisk ''obserwuj'',blog jest połączony z moim kontem google, a nie z osobnym kontem blogowym, dlatego tak dziwnie to wygląda 🙂
Filety śledzie w zalewie ale jakiej zalewie? ??
właśnie czy to mają być matiasy ? czy chodzi o zalewę octową ?
A fasola ma byc czerwona????
tak, czerwona
matiasy.