- przez Feel Eat
Lubię jeść świeże owoce i warzywa, pochrupać całą marchewkę czy obraną, pokrojoną w kawałki kalarepę, ale czasami trzeba coś zmienić i wymyślić jakąś nowość żeby wszystko połączyć. Wyszło naprawdę smacznie, jestem pewna, że będę ją przygotowywać częściej, bo jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Z podanych składników wychodzi spora miska prostej surówki.
- 2 marchewki
- jedna kalarepa
- duuużo koperku ( nie wiem dokładnie ile, bo ja mam swoją w ogórku i nie patrzę ”na pęczki”
- oliwa + woda
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Aby przygotować sos połączyć posiekany koperek, 2 łyżki soku z cytryny, trochę wody (zamiast większej ilości oliwy), sól i pieprz.
Warzywa pokroić w słupki, wszystko zalać sosem, pomieszać i włożyć do lodówki, by warzywa przeszły sosem, zmiękły i puściły sok.
Wartość kaloryczna całej miski surówki: 218 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 23 g
Koperek i nać pietruszki to jedyna zielenina, której nie tknę 😛