Są bardzo chrupiące,ale tylko od razu po upieczeniu, z czasem dość szybko łapią wilgoć. Przypominają w smaku prawdziwe chipsy, trzeba je tylko odpowiednio doprawić. Z jednej cukinii wyszła mi mała miseczka chipsów. Można je chrupać przed telewizorem bez wyrzutów sumienia 🙂
Potrzebujemy:
- cukinię
- ulubione przyprawy
- sól gruboziarnistą (opcjonalnie)
Cukinię kroimy w dość cienkie plastry.
Wrzucamy do miski i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np: solą czosnkową, papryką słodką, pieprzem cayenne, cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym.
Układamy na papierze do pieczenia dokładnie przyprawione i wymieszane plastry cukinii, możemy posypać solą gruboziarnistą.
Suszyć przez około 45 minut w 100 stopniach, ja żeby było szybciej robiłam to na termoobiegu. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 130 stopni.
Wartość kaloryczna: 31 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 0,35 g
Węglowodany: 6,6 g
Jako zdecydowana przeciwniczka chipsów, na takie z chęcią bym się skusiła 🙂 Pozdrawiam!
Brzmi smakowicie 🙂 nie lubie chipsow, ale cukinie kocham w kazdej postaci;)
właśnie tego szukałam, mam w domu 2 ogromne cukinie i nie wiedziałam co z nich zrobić. Kiedyś widziałam na vitalii Twój przepis, na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam truskawkaa89:)
hej Vitalijko ! 🙂 Z dwóch wyjdzie Ci baaardzo dużo chipsów, oby smakowały !
Przy przedostatnim obrazku masz napisane 'układamy bakłażana', a chyba chodziło o cukinię? Właśnie wstawiam do piekarnika chipsy, pozdrawiam:)
dzięki ,moja pomyłka, już poprawione 🙂
z czym można je jeść?