Uncategorized

Kruche rogaliki z marmoladą borówkową i cukrem pudrem

Rate this post
Te rogaliczki robię dość często , zawsze się udają ,wszystkim smakują i można do środka włożyć co się tylko chce. Do tej pory robiłam je z jabłkiem lub z dżemem śliwkowym ,ale niestety w mojej spiżarni go zabrakło, to dla odmiany użyłam domowej marmolady z borówek. Przepis pochodzi z… opakowania proszku do pieczenia 🙂 Wychodzi 16 rogalików.

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • marmolada z żurawiny

 Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto.

 Dzielimy ciasto na 4 kulki , każdą po kolei rozwałkowujemy podsypując obficie mąką ,bo ciasto bardzo się klei. Przecinamy jak na zdjęciu na 4 części.

 Nakładamy odpowiednią ilość dżemu.

 Zawijamy żeby powstały rogaliki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Niestety nie mogłam znaleźć nigdzie marmolady borówkowej w tabelach ,więc do obliczeń użyłam dżemu malinowego.

Jeden rogalik ma 111 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 5 g
Węglowodany : 16 g


14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *