Uncategorized

Sałatka z rukolą, prażonym sezamem i serem feta

Rate this post
Sałatkę właściwie zrobiłam z resztek, w książce ‘Gotuj i chudnij’ znalazłam przepis na ser feta z sezamem i dzięki niemu wpadłam na pomysł, żeby połączyć te dwa składniki, smakowało naprawdę dobrze! Sałatkę tą można zabrać ze sobą na wynos na szybki lunch albo zjeść na II śniadanie w domu. U mnie była jako samodzielny posiłek, ale może też służyć jako dodatek do mięsa na obiad.


Potrzebujemy:

  • rukolę
  • sałatę lodową
  • 3/4 łyżki sezamu
  • plaster sera feta
  • 1/3 ogórka zielonego
  • ogórek konserwowy
  • płaska łyżka kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz

 Sałaty myjemy i układamy na talerzu. Kroimy fetę i ogórki, wszystko wrzucamy na sałatę, posypujemy kukurydzą. Na suchej patelni prażymy sezam ,posypujemy sałatkę, solimy i pieprzymy. Można skropić oliwą.

Wartość kaloryczna sałatki: 129 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 10,5 g

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *