Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób na niskowęglowodanową lasagne. Kiedyś dodawałam coś podobnego z bakłażanem, ale ta jest moim zdaniem jeszcze smaczniejsza! Wcale nie brakuje w niej makaronu, jest sycąca, tylko trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale można zrobić tak jak ja – przygotowałam wszystko wcześniej w naczyniu żaroodpornym,a upiekła się parę godzin później, jak już wszyscy byli w domu. Mielone mięso z piersi z indyka kupiłam w Almie, jeśli nie macie w pobliżu sklepu, gdzie mogą Wam pierś zmielić na miejscu, lepiej zrobić to w domu, a nie kupować gotowe mięso mielone w paczce. Często do mięsa z indyka dodawane są niestety wypełniacze albo jakieś odpadki. Dodałam dość sporo chilli, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne, bo lubię dania na ostro, przez co smak był bardziej wyrazisty. Przepis podaję dla 4 osób 🙂
Składniki:
- jedna spora cukinia
- 300 g mielonego mięsa z piersi indyczej
- 1/4 dużej czerwonej papryki
- 1/4 dużej żółtej papryki
- puszka pomidorów
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 6 ząbków czosnku
- jedna spora czerwona cebula
- kulka mozzarelli light (8,5% tłuszczu)
- 150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- jedno żółtko
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, chilli, pieprz cayenne
Cukinię pokroić w płaty. Jak widzicie, słabo mi to wyszło, mimo ostrych noży. Warto to zrobić bardzo dokładnie, by nie było żadnych prześwitów w plastrach, smaku to nie zepsuje, ale kwestia estetyki też się liczy 🙂 Ułożyć je na kratce do pieczenia ,posolić i popieprzyć i upiec w 200 stopniach aż lekko zmiękną.
Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kwadraty lub prostokąty, 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć szybko czosnek, ale nie za długo, bo stanie się gorzki. Dodać cebulę i papryki, wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli, a papryka lekko zmięknie.
W tym czasie pokroić garść liści świeżej bazylii.
Do podsmażonych warzyw dodać mięso, lekko je podsmażyć, zalać pomidorami w puszce, dodać koncentrat. Przyprawić dużą ilością ziół prowansalskich, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, chilli, świeżą bazylią, można też dodać np rozmaryn, czy sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać i zredukować co jakiś czas nadal mieszając.
Przygotować sos beszamelowy light : wymieszać jogurt grecki ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu) z żółtkiem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Nie można zastąpić tego jogurtu, jogurtem 0%, bo stanie się kwaśny.
Na dno naczynia żaroodpornego położyć upieczone płaty cukinii, na to mięso mielone i sos beszamelowy. U mnie wyszły 3 warstwy, pod koniec na sos beszamelowy ułożyłam pokrojony w plastry ser mozzarella. Lasagne należy zapiekać w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Smacznego!
Wartość kaloryczna całej lasagne: 1130 kcal
Białko: 100 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 92 g
Wartość kaloryczna dla 1 porcji: 282,5 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 11,25 g
Węglowodany: 23 g
Z chęcią wypróbuje 🙂
Wygląda znakomicie 😀
Tak bardzo, bardzo chciałabym móc oddawać krew a nie mogę 🙁
Oł maj! Pięknie to wygląda! 🙂
też często taką robię, raz z cukinią, raz z bakłażanem. Bardzo lubię:)
Bardzo fajny pomysł na zamiennik dla makaronu 🙂 Ostatnio po głowie chodziła mi lasagne i zastanawiałam się jak ją zrobić w wersji dietetycznej. Właśnie wróciłam z zakupów i nabyłam sporą ilość warzyw, w tym cukinię, i piersi z kurczaka (chyba mogę zastąpić indyka, nie?), wchodzę na Twojego bloga i… już wiem co zrobię na obiadek 😉
i jak tam oddanie krwi ? przyjeli tym razem?
Badania mam wszystkie super, zostalam zakwalifikowana, ale mam za male zyly podobno i krew nie chciala leciec 🙁
genialny blog i przepisy!! Dziękuję.
Świetny pomysł na lasagne:-)
Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
Pozdrawiam 😉
znalazlam twojego bloga przez vitalie a teraz nie moge znalezc ciebie na vitalii zeby ci podziekowac. Blog jest fantastyczny, idealnie pasuje do moich kubkow smakowych i mam zamiar wyprobowac wiele twoich przepisow. PIerwsza byla powyzsza lasagne i jest poprostu pyszna! Dzis szukam kolejnej inspiracji na obiad, dziekuje ci bardzo czegos takiego szukalam 🙂
Kruszynka83
dziękuję, ja znalazłam Ciebie :))