Uncategorized

Pełnoziarnisty chleb orkiszowo-żytni

Rate this post
Wczoraj  przez przypadek dodałam same zdjęcia chleba, bez przepisu, tym razem się poprawiam 🙂 
Dzisiaj mam cudowny humor! Pochwalę się Wam, byłam na studiach niestacjonarnej weterynarii, a dzisiaj dostałam wiadomość, że dostałam się na stacjonarną i nie będę musiała płacić! :)) A jutro są moje urodziny, pierwsza dwójka z przodu!


Chleb wyszedł trochę zbity, ale bardzo smaczny. Na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto spróbować i porównać smak. Ze składników wychodzi jeden, średniej wielkości bochenek. Większość składników dostałam od Naturalnej Spiżarni.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej KLIK
  • 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko jednego jajka kurzego
  • pestki dyni i słonecznika
  • woda

Drożdże rozdrobnić rękami, zasypać cukrem i mieszać aż do rozpuszczenia się drożdży i powstania lejącej się masy.

Mąki, oliwę, siemię, sól i drożdże z cukrem wsypać do jednej miski.

Dodać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto, powinno odchodzić od dłoni. ( u mnie to było mniej więcej 3/5 szklanki wody), wyrabiać przez mniej więcej 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po upływie godziny ciasto jeszcze razy delikatnie wyrobić, uformować bochenek chleba, zostawić na papierze do pieczenia przykryte ściereczką  jeszcze na kolejną godzinę.

Po upływie tego czasu bochenek posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja i posypać pestkami dyni i słonecznika. Włożyć do jeszcze nienagrzanego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec przez 30 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 lub dłużej.

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *