Ciasteczka bananowe bez dodatku cukru i mąki

Ciasteczka bananowe bez dodatku cukru i mąki
 Właśnie zobaczyłam, że mój pierwszy wpis na tym blogu jest z pierwszego marca, lekko ponad rok temu, przegapiłam więc rocznicę!Ciastka, które może nie są moimi ulubionymi, ale z pewnością są dobrym wyborem dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Były już podobne, ale tym razem nie mieliłam płatków owsianych, dostałam kiedyś komentarz, że mielenie podwyższa ich indeks glikemiczny*, dlatego postawiłam na użycie ich w całości. Z podanych składników powinno wyjść około 15 dość małych ciastek. Piekłam je wraz z TYMI ciastkami – również bez mąki i cukru, z cynamonem i jabłkiem.

*Ze strony Sante o indeksie glikemicznym:

Indeks glikemiczny pozwala na określenie, czy określone produkty szybko, średnio czy wolno podwyższają poziom glukozy (cukru) we krwi i tym samym wpływają na ilość wytwarzanej insuliny. Im szybciej produkt ulega rozkładowi, tym wyższa wartość indeksu.

Największy wzrost poziomu cukru we krwi obserwuje się po spożyciu czystej glukozy. Wszystkie inne produkty, które zawierają równoważną wagowo ilość węglowodanów, powodują znacznie mniejsze zmiany poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny glukozy przyjęto jako 100, a dla wszystkich innych produktów mieści się on w przedziale 0 -100, w zależności od ich wpływu na glikemię.

 

Składniki:

  • jeden średni dojrzały banan
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie Sante)
  • jajko
  • garść rodzynek
  • łyżeczka oleju kokosowego

Zmiksować na małych obrotach jajko z pokrojonym na małe kawałki bananem i olejem kokosowym, dodać płatki owsiane i rodzynki, wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać porcje ciasta i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec na złoty kolor.

 

 

Feel Eat

11 thoughts on “Ciasteczka bananowe bez dodatku cukru i mąki

  1. Czy otręby owsiane nadają się zamiast płatków owsianych? Moje dziecko płatków nie jada, ale otręby już tak 😉 . Wiem, ze wygląd będzie inny, ale czy efekt smakowy będzie taki sam?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top