Omlet z camembertem i pomidorami / Liebster Blog Award

Omlet z camembertem i pomidorami / Liebster Blog Award
Ten omlet jest świetny, dostarcza dużo białka i tłuszczów, za to niewiele węglowodanów. Idealny na śniadanie. Najlepiej jest użyć wiejskich jaj, które smakują nieporównywalnie lepiej od tych sklepowych. Do swojego omleta użyłam sera light, przy czym musicie analizować składy, bo nie wszystkie sery zaznaczone jako light, rzeczywiście mają poziom tłuszczu znacząco obniżony. Oczywiście dużo smaczniejszy będzie omlet, gdy użyje się ziół świeżych, to one nadają ten cudowny aromat całej potrawie! 🙂 Składniki na omlet dla jednej osoby.

Składniki:

  • dwa jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1/3 krążka camemberta light
  • pół pomidora
  • bazylia, oregano (najlepiej świeże)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia ,u mnie olej kokosowy

Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, wszystko lekko roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajka, przykryć pokrywką, potem delikatnie podważyć omlet i przerzucić na drugą stronę. Po zrobieniu paru omletów, na pewno uda się to zrobić bez żadnego wysiłku! 🙂 Po usmażeniu z drugiej strony przenieść omlet na talerz, położyć na nim pokrojony ser i pomidory, posypać posiekanymi ziołami i gotowe! 🙂

 

Dostałam nominację do Liebster Blog Award od dziewczynadozjedzenia.blogspot.com 🙂

W skrócie o co chodzi :

,,Nominacja do
Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania
za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej
liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po
odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby,
która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o
tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię
nominował.”   
Oto pytania, które otrzymałam wraz z moimi odpowiedziami :

1. Czemu akurat blog kulinarny? Czyż nie brakuje światu blogów o koniach? ;P
Pewnie brakuje, o koniach i tak się uczę, bo studiuję weterynarię, gotowanie to jednak coś innego, lubię siedzieć w kuchni i wymyślać nowe rzeczy, wstawianie tego, co zrobię do sieci to tylko dodatek 🙂
2. Skąd pomysł na nazwę bloga?
Nie pamiętam, ale wiem, że z wymyśleniem nazwy miałam duży problem.


3. Ulubiona potrawa? (ok, mogą być 2…no dobra- maksymalnie 3, ale nie więcej!)
Mam ulubione składniki, ale nie potrawy 🙂


4. Gdybyś mógł/mogła mieć supermoc to jaka by to była?
 Moc uzdrawiania innych.


5. Czy jest coś, czego kiedyś nienawidziłeśłaś a teraz zjadasz ze smakiem?
Kasza! Jak byłam mała, to mama mnie zmuszała do jej jedzenia, teraz makaron, ziemniaki, różnego rodzaju kluski są gorsze od kaszy.


6. Jaka jest Twoja książka?
Aktualnie brak czasu na inne książki niż anatomia i histologia, niestety 🙂 Chociaż w zeszłym tygodniu przeczytałam (kosztem wcześniej wymienionych) Karuzelę uczuć i bardzo mi się podobała.


7. Na słodko czy wytrawnie?
Wytrawnie, zdecydowanie!


8. Twoim zdaniem najfajniejszy przepis z mojego bloga?
Przepis na masło orzechowe, robiłam, więc wiem, że jest pyszne 😉


9. Najdziwniejsze połączenie smakowe o jakim słyszałeśłaś?
Już nic mnie nie dziwi, ale pewnie najdziwniejszych połączeń smakowych doświadczają co miesiąc kobiety w dniach, których nigdy nie doświadczą faceci 😉


10. 5 słów, które najlepiej Cię opisują?
zorganizowana, ambitna (czasami zbyt), humorzasta, aktywna, nienawidząca-nudy (z myślnikiem, żeby było jedno słowo)



11. Co jest dla Ciebie największą głupotą, której nie możesz zdzierżyć? 
marnotrawienie czasu, wieczne narzekanie
Kogo nominuję: 
Moje pytania:
1. Kuchnia śródziemnomorska czy orientalna?
2. Warzywa czy owoce? 
3. Gdybyście mogły wybrać kraj lub miejsce, którego kulturę chciałybyście poznać i zwiedzić, jaki byście wybrały? 
4. Zwracacie uwagę na wartości odżywcze produktów, których używacie?
5. Gotowanie to dodatek, czy chciałybyście robić coś związanego z kuchnią np studia w kierunku technologii żywności, dietetyki czy praca w restauracji? 
6. Gdybyście nie mieszkały w Polsce, to gdzie? 
7. Produkt, który bez żadnych wątpliwości jest waszym ulubionym? 
8. Podróże samemu? Tak czy nie?
9. Chciałybyście wydać waszą książkę kucharską? 
10. Odważyłyście się wziąć udział w programie typu ”Ugotowani” żeby się sprawdzić?

Feel Eat

7 myśli w temacie “Omlet z camembertem i pomidorami / Liebster Blog Award

  1. "Ten omlet jest świetny, dostarcza dużo węglowodanów i tłuszczów, za to niewiele węglowodanów." Mały błąd się wkradł 🙂

  2. Kochana, napraw błąd w pierwszym zdaniu 🙂

    Dziękuję z nominację 😀
    No i za komentarz. Miło mi 🙂

  3. Zauważyłam, że w niektórych Twoich przepisach pojawia się odżywka białkowa. Jestem ciekawa z jakiej korzystasz i jaką polecasz? Z góry dziękuje za odpowiedź.

  4. Ja mam takie pytanko. Dużo białek i tłuszczów, mało węglowodanów – dlaczego idealny na śniadanie? Myślałam, że białka je się wieczorem a węglowodany rano, aby mieć dużo energii 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry