Placki amarantusowe bez cukru i mąki

Placki amarantusowe bez cukru i mąki
Już jakiś czas temu otrzymałam od firmy Ekoprodukt dwie paczki amarantusa ekspandowanego. Przez brak czasu na wymyślanie nowych przepisów czy szukanie w sieci gotowych i zmieniania poszczególnych produktów na zdrowsze nic z niego nie przygotowywałam, ale przyszła pora i na niego. Przygotowałam śniadaniowe placki z produktów, które miałam w lodówce. Placki te nie posiadają ani mąki, ani cukru, nie są słodkie, dlatego najlepiej jeść je z dżemem lub owocami. Z podanych składników wychodzi około 10 placków.

Składniki:

  • 4 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 200 ml maślanki
  • 2 duże łyżki otrębów pszennych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie)

Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić z maślanką, amarantusem, otrębami i proszkiem do pieczenia, odstawić przynajmniej na 15 minut, by otręby napęczniały. Umyć trzepaczki i ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy odwrócicie miskę z białkiem do góry dnem, nie powinno ono spłynąć. Do masy z amarantusem, delikatnie dodawać ubitą pianę porcjami, mieszając łyżką (już nie mikserem!). Rozgrzać patelnię, najlepiej beztłuszczową, ale jeśli takiej nie macie, to dodajcie troszkę tłuszczu, najlepiej roślinnego. Nakładać łyżką porcje ciasta na patelnie i przykryć pokrywką,  piec na małym ogniu, po jakimś czasie odwrócić placki za pomocą drewnianej łopatki na drugą stronę, dopiekać, ale już nie pod przykrywką. Podawać z owocami lub np polane syropem z agawy, smacznego! 🙂

 

Feel Eat

3 myśli w temacie “Placki amarantusowe bez cukru i mąki

  1. A ja mam pytanie 🙂 czy mąka amarantusowa się tu nada, czy to już zupełnie inny składnik?
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry