
Uwielbiam buraki, wykorzystałam już wszystkie przetwory z nimi! Pierwszy raz korzystałam z orzechów piniowych, mimo, że dostałam je już dawno temu od Skworcu.com.pl w ramach współpracy. Ta sałatka to prawdziwe niebo w gębie! Przepis na dwie małe porcje.
Składniki:
- 2 gotowane buraki
- 1/2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki orzechów pinii
- parę listków świeżej bazylii
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Ugotowane i obrane buraki pokroić w kostkę, można użyć buraków ze słoika, zaoszczędzicie czas, ja skorzystałam z wcześniej przygotowanych przetworów mojej babci. Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, dorzucić do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną bazylię. Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę. Wszystko lekko polać oliwą, posolić i popieprzyć. Podawać od razu nie wymieszaną ( gdy wymieszacie ser pofarbuje się na czerwono i nie będzie wyglądać fajnie).
Wartość kaloryczna porcji : 192 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 12,5 g
Węglowodany: 9,5 g
A czy orzechy pini można zastąpić innym?
Wygląda prosto i pysznie, tak jak lubię! Szkoda, że nie mam tych orzechów.
Wygląda prosto i pysznie, tak jak lubię! Szkoda, że nie mam tych orzechów.
pewnie, ale sałatka będzie smakować inaczej, orzechy piniowe mają naprawdę bardzo odmienny smak. Można użyć np. włoskich lub pestek słonecznika, wcześniej oczywiście uprażonych na suchej patelni
Ja dopiero niedawno zakochałam się w burakach 😉 wcześniej nie podejrzewałam, że są takie smaczne, koniecznie spróbuj frytki z buraka 🙂
Buraki są pyszne i tak mało kaloryczne 🙂