Składniki
Na zaczyn :
- 25g drożdży
- 1/4szklanki ciepłego mleka
- 3/4 płaskiej łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Na ciasto: zaczyn +
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 3 suszone pomidory
- bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
- woda
Dodatki:
- 2-3 parówki sojowe (u mnie firmy Polsoja)
- sałata
- pomidor
- 1/2 camemberta (ja użyłam takiego z niższą zawartością tłuszczu
- ketchup/ sos czosnkowy (wykonany z jogurtu naturalnego, łyżeczki musztardy, 2 ząbków czosnki, soli i pieprzu)
Zaczyn: Wymieszać wszystkie podane składniki i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Przesiać mąkę przez sito, wkroić pomidory, dodać zioła, sól i pieprz, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiając dodawać co jakiś czas ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Potem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formować podłużne bułki i wstawić do piekarnika, nastawić na 190 stopni i piec około 25 minut.Gdy bułki będą jeszcze lekko ciepłe, przekroić je na połówki, posmarować od środka sosem czosnkowym lub ketchupem, włożyć podgrzaną w mikrofali lub piekarniku parówkę sojową, pokrojony w plasterki ser oraz warzywa. Gotowe 🙂
Świetny przepis, muszę koniecznie się na niego skusić 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam camemberta<3
Świetny przepis 🙂 Niby hot-dogi nie mogą być szczególnie odkrywcze, a jednak – Twój jest całkiem niepowtarzalny! Zjadłabym z przyjemnością.
Jak smakują te parówki sojowe? Są smaczniejsze od tradycyjnych, które moim zdaniem są niezjadliwe ?
Ta bułka naprawdę wygląda smakowicie i tak kolorowo <3
Bardzo podoba mi się twój blog! 🙂
Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com – nowy post !
truskawkowa-fiesta.blogspot.com – nowy post !
taka wersja hot-doga przypadła mi do gustu! 🙂
to nie jest weganska wersja
Ile takich bułeczek
i czy z tej porcji można zrobić chlebek a nie bułki?
wyjdą 2-3 bułki
oczywiście, że tak 🙂
mi smakują, ale znacznie różnią się strukturą, są bardziej gumowate i elastyczne, myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
Smakują pysznie! Ja je uwielbiam, zwłaszcza wędzone i chilli 🙂
ja się skusiłam i polecam 🙂
te bułki to strzał w dziesiątkę 🙂
cudo!
Pyszności!
Pyszności!
jaka ma być ta konsystencja ciasta przed wyrośnięciem? ile mniej więcej dodać wody?