
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces
trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces
trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 czerwona cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- jedno jajko, najlepiej wiejskie
- świeża bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
- ząbek czosnku
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do sitka, lekko posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wycisnąć z wody. Kaszę jaglaną przepłukać, by pozbyć się goryczki, do połowy szklanki kaszy jaglanej dodać jedną szklankę wody i sól, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Cebulę zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę ząbek czosnku na patelni teflonowej, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Do miski przełożyć wystudzoną jaglankę i cebulę z czosnkiem, dodać cukinię oraz drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć do smaku. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i mokrymi dłońmi formować placki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut w zależności od wielkości placków.
Jak tylko trochę więcej czasu będę miała to od razu zabieram się za testowanie twoich przepisów 🙂
Kasza jaglaną jest moją "najulubieńszą" 😀 ze wszystkich kasz. Nie wiem dlaczego jeszcze jej nie jadłam w takiej wersji, ale za sprawą tego przepisu na pewno to się zmieni. Juz sie nie moge doczekać aż spróbuje 🙂
Świetne placuszki, zgadzam się, że cukinia jest niedoceniana, a przecież jest taka smaczna.
Pozdrawiam serdecznie!
Jezu jaki fajny blog 😀 Uwielbiam gotować, więc na pewno nie jeden przepis wyląduje u mnie w kuchni 😀
Zapraszam do siebie:
http://blogittness.blogspot.com/
Rewelacyjny, lekki przepis! 🙂
rewelacyjne placuszki i tak samo świetny blog!