Na dodatek do dań obiadowych typu łosoś pasuje świetnie! Nawet można ją przygotować do zjedzenia na II śniadanie lub kolację jako samodzielny posiłek. Dużo warzyw ,przy jednoczesnym włączeniu tłuszczów i białka! Dobra opcja!
Potrzebujemy:
- 1/2 sałaty lodowej
- czerwona cebula
- 80 g oliwek
- papryka czerwona
- 4 pomidory
- 3/4 sera feta 12 % tłuszczu
- ogórek zielony
- 1/2 pęczka rzodkiewek
Sos: pokrojony koperek z łyżką oliwy ,solą ,pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kroimy w dowolne kawałki, ja lubię rzodkiewkę w plasterki , paprykę i cebulę w podłużne paski ,a ogórka w ćwierćplasterki.
Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy.
Ser kroimy w kostkę. Wszystko łączymy. Zalewamy sosem.
Ogromna miska sałatki ma 602 kcal
Białko : 26 g
Tłuszcze : 15 g
Węglowodany : 48 g
na załączonym obrazku nie widzę fety tylko ser fetopodobny z Mlekowity – to wielka różnica !!