Przepis na chleb pełnoziarnisty
Składniki na dwa duże chleby:
- 1,5 kg mąki pszennej ( ja dałam pełnoziarnistą)
- 1 szklanka słonecznika
- 2 szklanki otrębów żytnich ( dałam jedną szklankę żeby nie wyszedł gniot)
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 7 szklanek ciepłej wody
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
- 3 łyżki zakwasu
- dodałam 20 g drożdży
Chleb pełnoziarnisty krok po kroku
W siedmiu szklankach wody rozprowadzić zakwas. Suche składniki (mąka, siemię, słonecznik, otręby, sól, cukier) wymieszać razem.
Dodałam dwie różne mąki pełnoziarniste: pełnoziarnistą Lubelli (na zdjęciu po stronie prawej) i BIO pełnoziarnistą ( po lewej) i różnica była ogromna. BIO przypomina bułkę tartą – jest aż tak gruba, a mimo to chleb świetnie wyrósł.
Wlać do wymieszanych suchych składników rozprowadzony w wodzie zakwas i wyrobić ciasto, nie będzie ono zwartą kulą, ale nie może też być lejące. Odstawić na 2 godziny.
Z powstałego ciasto odłożyć 4 łyżki zakwasu i odstawić w słoiku do lodówki, posłuży on na następny chleb. Można go przechowywać do 3 tygodni. W tym momencie dodałam jeszcze rozprowadzone w małej ilości ciepłej wody drożdże i wyrobiłam ciasto.
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia, żeby było troszkę zdrowiej. Wierzch lekko posmarowałam oliwą.
Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Najlepiej po prostu odstawić na noc. Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb na godzinę.
W moim przypadku podczas nocy część papieru do pieczenia przykleiła się do ciasta, lepiej go nie odrywać przed upieczeniem jeśli się tak stanie, bo ciasto może opaść. Po upieczeniu i tak nie sprawi to problemu .
Nie kroić chleba na gorąco, a potem zostaje już tylko poczekać aż ostygnie, pycha!
Smacznego! 🙂
Zobacz inne przepisy na domowe, zdrowe wypieki:
ciekawy przepis. w sumie ile tego zakwasu ma być? bo nie widzę w przepisie.
oj rzeczywiście zapomniałam napisać! Ja dodałam cały jaki miałam ,czyli 3 łyżki.
te 3 łyżki zakwasu to w sumie niedużo, jak na 1,5 kg mąki
coś nie tak z tym przepisem – 3łyżki zakwasu na 1,5 kg mąki? Chleb pełnoziarnisty musi być z mąki pełnoziarnistej a nie tylko pszennej. No i skoro w nazwie "na zakwasie" to co tu robią drożdże??
U mnie tyle zakwasu starczyło i był wyczuwalny jego smak wchlebie. W opisie napisałam ,że jest to przepis od koleżanki mojej mamy,w którym oryginalnie jest mąka pszenna, ja dodałam pełnoziarnistą i jest to uwzględnione w opisie.
Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego chleba, a że wierzch posmarowałam olejem sezamowym, to pachnie niesamowicie! Ciekawe jak smakuje…:)
oo zdaj relacje po zjedzeniu pierwszej kromki! 🙂 Pewnie dzięki posmaroaniu olejem skórka będzie bardziej chrupiąca!
Chleb wyszedł niesamowity w smaku, najlepiej smakuje z samym masłem, chociaż mało to dietetyczne 😀 Zrobiłam z połowy tych składników 2 bochenki i jeden już zniknął 🙂 Dałam trochę inne rodzaje mąki: 300g żytniej razowej, 50g pszennej 650 i 350g pszennej 500. Skórka wyszła super chrupiąca. Piekłam go bardzo długo, bo ciągle miałam wrażenie, że jest niedopieczony (może dałam za dużo wody), w końcu wyszedł tylko lekko "gliniasty". Zupełnie nie przeszkadza to jednak w konsumpcji :DD Dzięki za zamieszczenie przepisu, na pewno upiekę go jeszcze wiele razy :))
Czy masz może przepis na zakwas do zrobienia w domu:)?
Karolino , wypowiem się jako piekarz : taka ilość zakwasu spokojnie wystarczy ponieważ mąka jest pszenna a tylko otręby żytnie . Co do drożdży to uświadamiam , że w każdym zakwasie drożdże także się znajdują tyle , że dzikie a dodatek tych piekarskich w niczym nie szkodzi ani nie pogarsza jakości wypieku – przeciwnie wzbogaca naturalnie. Działaj testuj próbuj – trening czyni mistrza 🙂 w razie pytań służę pomocą i doświadczeniem.
Panie Adamie mam pytanie jeśli mam mąkę zytnie pełnoziarnista albo orkiszowa pełnoziarnista to ile potrzebuje zakwasu żeby ładnie wyrósł dziękuję i pozdrawiam
Jakiego typu mąki używasz do robienia zakwasu?
żytnia 1850 lub chlebowej