Dzisiaj mam dla Was może niezbyt dietetyczne danie, ale jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia i zrobić na szybko obiad – idealne. Zrobiłam je dla rodziców, bo akurat ja należę do osób, które ziemniaków nie lubią i nie jem ich już 4 lata. Rodzicom bardzo smakowały, zjedli z kapustą z grzybami i sosem mięsnym. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ugotowaniu, bo zostały zjedzone! 🙂
Składniki są tylko trzy:
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
Nie jest ważne ile ziemniaków użyjecie , ale ważne jest żeby były w proporcji z mąką 4:1. Ja miałam 400g ziemniaków i 100g mąki.
Kluski śląskie krok po kroku
Ziemniaki należy zmielić w maszynce, wszystkie składniki połączyć.
Nie trzeba dodatkowo solić, bo na ogół każdy soli ziemniaki,gdy je gotuje. Otrzymana masa powinna być gładka i zwarta.
Dłońmi lepimy kilki i robimy dziurki w środku. Mi wyszło 18 klusek śląskich . Gotujemy parę minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Wrzucamy do gotującej się już wody. (Czas gotowania w zależności od wielkości klusek)
Kluski śląskie to 4:1 😉
Uwielbiam kluchy jeść, trochę mniej robić 😉
Pycha, ale ja przy najbliższej nadwyżce ziemniaków planuję gnocchi. :))
mmmm pyszne są ! Jadłam ostatnio z parmezanem i sosem pomidorowym 🙂