
Zrobiło się cieplej, przez co nie ma się ochoty na ciężkie obiady,a przychodzi ochota na lekkie sałatki. Tą szykuje się bardzo szybko, a sos nadaje fajny smak. Można zabrać ją w pudełku na lunch albo przygotować na kolację. Przepis na jedną porcję.
Składniki:
- sałata
- ogórek gruntowy
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 150 g piersi z kurczaka + przyprawa do kebaba bez glutaminianu sodu
- pomidor ( opcjonalnie pomidorki cherry)
- kawałek papryki czerwonej i żółtej
- parę rzodkiewek
Do sosu:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- opcjonalnie łyżeczka musztardy
Sałatę umyć i porwać dłońmi, ułożyć na talerzu. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić, najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić do lodówki chociaż na 30 minut. Potem usmażyć na suchej patelni teflonowej. Pomidora obrać ze skórki , pokroić w kostkę, podobnie jak resztę warzyw, wszystko ułożyć na talerzu , na koniec polać sosem jogurtowym z rozmiażdżonymi ząbkami czosnku.
Pyszna sałatka:)
Koniecznie muszę wypróbować! 😉
Salie
Wypróbowałam! Całkiem niezła, ale strasznie dużo jej wychodzi z tego przepisu – nie dałam rady zjeść całej! I nigdzie nie mgogłam znaleźć przyprawy kebeb, więc zrobiłam z przyprawą do gryosa.
Salie
Rewelacja!! naprawdę odwalasz kawał dobrej roboty i dla siebie (jedząc tak urozmaicone i zdrowe posiłki) i dla wszystkich czytelników!! Mnostwo pysznych inspiracji.
Witam Cię serdecznie!
Mięska wprawdzie nie jem, ale zachwyca mnie kolorystyka tego przepisu i wielość użytych warzyw! 😀
Dobrze też, że zaznaczasz, by w przyprawach nie było niedobrości! 😀
Pozdrawiam i dzięki za smaczną inspirację! 😀