Uncategorized

Dżem kiwi bez cukru

Rate this post
Hmm w tym roku postanowiłam zrobić dużo przetworów, bo uwielbiam potem, przy niedostatku dobrych warzyw i owoców w zimie, otworzyć słoik i delektować się smakiem 🙂 Co prawda jest z nimi trochę roboty i nie zawsze się chce, ale warto! Do przygotowania tego dżemu należy użyć bardzo dojrzałych owoców kiwi, żeby były słodkie i miękkie, dodałam też jedno słodkie jabłko w razie, gdyby dżem był za kwaśny. Nie dodając cukru trzeba pamiętać o dobrej i długiej pasteryzacji, by przetwory wytrzymały. 


,,Kiwi jest bogate wskładniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.”

Jedynymi składnikami dżemu jest 8 owoców kiwi (dojrzałych) i jedno, małe słodkie jabłko.

Kiwi obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach.

Wszystko przełożyć do garnka i wymieszać. Gotować pod przykryciem   na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Może to trwać nawet 2 godziny aż owoce się rozpadną.

Słoiki dokładnie wyparzyć i gotową już masę przełożyć do nich i pasteryzować około 40-50 minut gotując na bardzo małym ogniu.

Po wyjęciu słoików postawić je do dołu pokrywką i tak zostawić aż do wystygnięcia.  Potem podpisać słoiki, a zimą cieszyć się smakami lata! 🙂

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.