

,,Kiwi jest bogate wskładniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.”
Dżem kiwi krok po kroku
Jedynymi składnikami dżemu jest 8 owoców kiwi (dojrzałych) i jedno, małe słodkie jabłko.
Kiwi obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
Wszystko przełożyć do garnka i wymieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Może to trwać nawet 2 godziny aż owoce się rozpadną.
Słoiki dokładnie wyparzyć i gotową już masę przełożyć do nich i pasteryzować około 40-50 minut gotując na bardzo małym ogniu.
Piękne zdjęcia, nie ma to jak domowe przetwory
hej! zostałaś przeze mnie nominowana do liebster blog – mam nadzieję, że znajdziesz chwilę, żeby odpowiedzieć na pytania. 😉
Dżem z kiwi lubię, ale muszę mieć na niego ochotę: )
pysznie wygląda, szczególnie to pierwsze zdjęcie kusi: )
Odpowiadasz na to 11 pytań z mojego wpisu i nominujesz kolejne 11 osób i musisz im o tym powiedzieć 😉
I chyba nie możesz nominować mnie.
… pierwszy raz słyszę 🙂 Świetny pomysł.. z kiwi 🙂
I wystarczy jedna pasteryzacja? wszedzie pisza, że owoce zwłaszcza kwasne, pasteryzowac raz, a potem drugi,po 24h znowu… ?