
- szklanka makaronu pełnoziarnistego penne, czyli około 50-60 g
- 50-60 g wędzonej makreli
- 1/2 jasnej części małego pora
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- świeży szpinak
- sól, pieprz
- łyżka wody z gotowania makaronu
Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, zostawić łyżkę wody z makaronu. Resztę wylać, a makaron polać zimną wodą.
Jeśli na opakowaniu nie ma czasu gotowania makaronu al dente, gotujcie go 2-3 minuty krócej niż powinno się gotować.
Por pokroić w plasterki. Obrać czosnek i zetrzeć na tartce lub posiekać.
Na patelni teflonowej podsmażyć najpierw por, potem dorzucić czosnek, a na końcu wrzucić rozdrobnioną wędzoną makrelę, przemieszać i chwilę jeszcze podsmażyć, dodać jogurt, łyżkę zostawionej wody z makaronu i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą ,chociaż makrela sama w sobie jest słona, a jak wiadomo na diecie lepiej soli unikać. Na końcu wrzucić makaron i chwilę podsmażyć.
Dokładnie umyć świeży szpinak i rozłożyć na talerzu, na to ułożyć makaron.
Wartość kaloryczna : 349 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 42 g