Uncategorized

Razowy makaron z groszkiem cukrowym, brokułami i wędzoną piersią z kurczaka

Rate this post
Jeśli żyjecie w ciągłym biegu to na pewno macie problem ze skomponowaniem zdrowej diety. Często łapiecie coś na szybko, żeby zaspokoić duży głód. To jest danie, które można przygotować w 20 minut! Tak naprawdę w pracy kuchni liczy się dobra organizacja i ułożenie kolejnych czynności, żeby następna nie blokowała poprzedniej! 🙂 Naprawdę zdrowe i sycące danie, które można nawet zabrać ze sobą w pudełeczku na lunch. Przepis na 2 porcje. 


Jeśli nie posiadacie makaronu razowego to wybierzcie ten z twardej pszenicy durum. Ugotujcie go al dente, a po odcedzeniu polejcie zimną wodą – to usunie zbędną skrobię, przez co danie będzie mieć niższy indeks glikemiczny i będzie zdrowsze.
Warzywa należy ugotować na półtwardo, by straciły jak najmniej wartości odżywczych. 

Składniki:
  • 120 g razowego makaronu świderki
  • 150 g wędzonej piersi z kurczaka
  • garść groszku cukrowego (10-15 strąków)
  • około 150-200 g małych różyczek brokuła
  • 3 pieczarki
  • sól, pieprz
  • ząbek lub dwa czosnku
  • świeże zioła prowansalskie (jeśli nie macie dodajcie suszone)

 Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Brokuły i groszek umyć i podgotować w osolonej wodzie.  Można to zrobić na parze, by nie straciły swojego koloru. Pieczarki obrać, pokroić w talarki i obsmażyć na suchej patelni z dodatkiem pieprzu i ewentualnie soli.
Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron.

Do podsmażonej piersi z kurczaka dodać warzywa, makaron, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie ( jeśli są świeże to drobno posiekać) , wszystko wymieszać i podawać 🙂

Wartość kaloryczna porcji: 315 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany: 47,5 g

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *