
Naprawdę długo nie przepadałam za serami pleśniowymi! A teraz mogłabym je jeść w sałatkach, do kanapek lub same. Wybieram te z obniżoną zawartością tłuszczu, najlepiej firmy President. Jeszcze taniej można kupić ser camembert light w Lidlu (niebiesko-czerwone opakowanie). Sałatka do przygotowania na szybko na lekki lunch 🙂
Składniki:
- roszponka (ilość dowolna)
- 5 pomidorków cherry lub innych małych np daktylowych
- 1/5 czerwonej papryki
- garść kiełków brokuła
- 60 g sera pleśniowego brie light
- ogórek zielony
- łyżka octu winnego
- łyżka musztardy Dijon
- mała łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Roszponke ułożyć na talerzu, na niej pokrojonego w plastry ogórka i paprykę, na to przekrojone na pół pomidorki. Ser brie pokroić w prostokąty. Przygotować sos : połączyć ocet winny z musztardą Dijon i miodem. Na talerz dorzucić ser i kiełki, całą sałatkę popieprzyć i posolić, na koniec polać sosem. Opcjonalnie można wszystko posypać prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Wartość kaloryczna sałatki 224 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 27 g
Takie lekkie i pożywne jedzonko lubię:)
ja też, chociaż takie lekkie sałatki znacznie lepiej smakują latem! 🙂