
Te gofry znacznie różnią się od gofrów pełnoziarnistych, są smaczne i sycące. Przez zmielenie, otręby niestety tracą część swoich cudownych właściwości. Udzielę Wam paru ważnych wskazówek 🙂 Ważne jest, by nasmarować gofrownicę przed nałożeniem do niej ciasta tłuszczem, nawet jeśli nie musicie tego robić podczas robienia normalnych, pszennych gofrów. W składnikach napisałam cukier- tak naprawdę można dodać dowolny – trzcinowy, fruktozę czy ksylitol, ja wybrałam ten drugi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest zdecydowanie najsłodszy (można go dodać tyle samo, co cukru białego, czyli sacharozy, a ta porcja jest słodsza i ma mniej kalorii). Mleko… raczej radzę unikać tego 0%, ale 3,2% również, dlatego zalecam 1,5 lub ewentualnie 2%. Gofry zdecydowanie najlepiej smakują z owocami, ponieważ same nie są zbyt słodkie! 🙂
Składniki:
- jajko
- 6 sporych łyżek otrębów
- 5 łyżek mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
- oliwa lub inny tłuszcz do posmarowania gofrownicy
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Otręby dokładnie zmielić w młynku na mąkę. Żółtko zmiksować z mlekiem, cukrem, wanilią i otrębową mąką. Delikatnie wmieszać białka i odstawić na parę minut. Gofrownicę lekko posmarować oliwą lub innym tłuszczem i zrobić gofry, podać z owocami.
Mniam, idealne na śniadanko;)
Idealne dla mnie. Otręby są u mnie na porządku dziennym, a z racji że od niedawna posiadam gofrownice z chęcią bym takie wypróbowała 😀
Wyglądają na bardzo chrupiące, są takie?
Też dziś szaleją u mnie na blogu gofry 🙂
Genialne ! Chyba wiem od jakich gofrów zacznę 😉
Kurczę, szkoda że nie mam gofrownicy… Mimo wszystko świetna propozycja 🙂
Były ,ale tylko na początku 🙂
W weekend wypróbuję 🙂
Nie wiem czy ktoś już wypróbował przepis ale dodam opinie na przyszłość. Ogólnie gofry wyszły smaczne, ale żeby wyszly mi dwa gofry(!) musiałam dodać znacznie wiecej otrębów, mleka a później już wody, gofry są mięciutkie, ale może to kwestia pieczenia bo nie wiedziałam dokladnie jak długo (10 minut bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia będzie ok). Takie idealne śniadanie – zdrowo, szybko i smacznie 🙂