NALEŚNIKI I PLACKI,  ŚNIADANIE

Prowansalski omlet z cukinią

Rate this post
Miałam lekką przerwę,zachorowałam i musiałam wrócić do domu, ominęłam tyle ważnych spraw w szkole, a teraz muszę się spiąć jeszcze bardziej! I tak jeszcze muszę wrócić, żeby dokończyć leczenie, ale chciałabym zaliczyć chociaż część kolokwiów, bo nie zostanę dopuszczona do sesji. Dzisiaj mam dla Was omlet, niskowęglowodanowy, niskokaloryczny, z cukinią, która ma dość neutralny smak, więc właściwie przyjmuje smak użytych do omletu przypraw, nie można zapomnieć też o soli (ja byłam zbyt oszczędna, a potem pożałowałam). Przepis podaję na porcję dla jednej osoby, czyli jeden duży omlet.

 

Składniki:

  • 2 jajka klasy M
  • pół średniej wielkości cukinii
  • garść listków świeżej bazylii
  • oregano (ewentualnie gotowa przyprawa zioła prowansalskie)
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

 

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na przynajmniej 10 minut aż lekko puści wodę. Po upływie tego czasu ją zgnieść, żeby ją odwodnić (inaczej z naszego omletu zrobi się ciapa,więc bądźcie dokładni!)

Jajka rozbić do miski, dodać posiekaną bazylię i inne zioła, sól i pieprz, delikatnie roztrzepać widelcem.  Jajka z przyprawani połączyć z odsączoną cukinią.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy,  wlać masę jajeczną i przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu. Po paru minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć już znacznie krócej.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *