KOLACJA,  OBIAD,  SAŁATKI

Wege sałatka z selerem naciowym i tofu

Rate this post
Lekka, wegetariańska sałatka z obficie przyprawionym, naturalnym tofu i selerem naciowym.
Seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym. Zawiera komplet
aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80%
tłuszczu roślinnego (tłuszcze nienasycone, kwas linolowy – CLA,
lecytyna), który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych.

Składniki:

  • 2 garście mixu sałat
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 opakowania sera tofu ( u mnie naturalny firmy Polsoja)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sos: 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy Dijon, ząbek czosnku, sól, pieprz, chilli
  • przyprawy do tofu: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • łyżeczka oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego

Tofu pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, chilli, solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać tłuszcz, dokładnie rozgrzać i usmażyć tofu. Sałatę umyć i ułożyć na talerzu, dodać do niej kukurydzę konserwową oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Do sałatki dorzucić usmażone tofu i bezpośrednio przed  podaniem polać sosem jogurtowym.

 

 

Zielono mi, idzie wiosna

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.