
Seler posiada wiele właściwości:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- pobudza przemianę materii,
- usuwa uboczne efekty przemiany materii,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- koi system nerwowy,
- działa kojąco na obolałe stawy,
- ułatwia trawienie,
- likwiduje zaparcia,
- działa moczopędnie,
- polepsza pracę nerek,
- polepsza pracę serca,
- pomaga trawić tłuszcze.
Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym. Zawiera komplet
aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80%
tłuszczu roślinnego (tłuszcze nienasycone, kwas linolowy – CLA,
lecytyna), który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych.
Składniki:
- 2 garście mixu sałat
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/2 opakowania sera tofu ( u mnie naturalny firmy Polsoja)
- 3 łodygi selera naciowego
- sos: 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy Dijon, ząbek czosnku, sól, pieprz, chilli
- przyprawy do tofu: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- łyżeczka oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
Tofu pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, chilli, solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać tłuszcz, dokładnie rozgrzać i usmażyć tofu. Sałatę umyć i ułożyć na talerzu, dodać do niej kukurydzę konserwową oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Do sałatki dorzucić usmażone tofu i bezpośrednio przed podaniem polać sosem jogurtowym.
fantastyczny przepis – znajomi się zajadali 🙂
wyglada ciekawie, nigdy nie jadłam tofu i tak się zastanawiam gdzie by je można dostać?
Pyszna sałatka. Lekka i smaczna. Super przepis 🙂