
Rewolucja makaronowa, nareszcie wprowadziłam jakaś nowość! Do tej pory moim numerem jeden było spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem mielonego mięsa z indyka, jednak od jakiegoś czasu gromadzę nowe pomysły na przygotowanie makaronów. Zmieniłam również jego rodzaj, jako że staram się zrezygnować z pszenicy w diecie, kupiłam bezglutenowy makaron kukurydziany, który gotuje się krócej, nadaje się dla osób chorych na celiakię, jest twardszy i równie smaczny! Składniki podaję na obiad dla 4 osób.
Składniki:
- 300g makaronu spaghetti
- 1 zielona papryka średniej wielkości
- 30g suszonych grzybów
- 200g pomidorów bez skórki
- 1 mała cebula
- 6 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Grzyby pozostawić zamoczone w wodzie na całą noc. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, po minucie dorzucić posiekaną w kosteczkę paprykę, dokładnie wyciśnięte z nadmiaru wody grzyby i pomidory, smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odcedzić i dorzucić do warzyw, dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i podawać.
apetycznie wygląda 🙂
Makaron kukurydziany ostatnio stał się moim ulubionym. Zdrowszy od zwykłego, a równie smaczny 🙂
Fajny pomysł na obiad!
Uwielbiam makarony, a przepis prosty, więc z chęcią wykorzystam 🙂
To jest świetny pomysł. Mam sporo suszonych grzybków, więc już wiem co się na obiad szykować będzie 🙂