
Gruszki mają wiele wartości odżywczych. Uważa się, że poprawiają pracę mózgu i tarczycy, zawierają jod i bor. Gruszki zapobiegają ucieczce wapnia z kości, właśnie dlatego nadają się do spożywania prze ludzi cierpiących na osteoporozę. Jedzenie gruszek może ochronić nas przed nadciśnieniem i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto usprawniają pracę jelit, są więc polecane osobą borykającym się z zaparciami.
Składniki:
- 2 jajka klasy M (najlepiej wiejskie)
- 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mleka
- 2 dojrzałe gruszki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do żółtek dodać mleko, cukier, zmiksować, potem dodać mąkę, i stopniowo dodawać białko miksując na najmniejszych obrotach miksera. Tak przygotowaną masę pozostawić na parę minut, w tym czasie obrać gruszki, pokroić i posypać cynamonem, poddusić je na suchej patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać ciasto i przykryć pokrywką, smażyć parę minut na średnim ogniu, potem przy pomocy łopatki odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, nałożyć podduszone gruszki i złożyć na pół, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
to zdecydowanie moja ulubiona wersja! uwielbiam dogadzać sobie takimi śniadaniami 😉
Wygląda bosko! :0
Smaczne! <33
Zamiast gruszki dałbym dynię ^.^ ale w tej wersji też spróbuję!
Ile ma taki jeden kcal?