DSC06499 - Sałatka z melonem i fetą
KOLACJA,  OBIAD,  SAŁATKI

Sałatka z melonem i fetą

I znowu weekend dobiega końca! Dopiero co zaczęły się zajęcia na uczelni, a już jestem zabiegana i nie gotuję nowych potraw tak często jakbym chciała. Na uczelnię staram się zabierać sałatki, dlatego wyszukuję sporo ciekawych przepisów i spisuję, by wszystkie wypróbować i  by w codziennym menu nie wiało nudą. W tej sałatce podoba mi się połączenie słodkiego melona ze słoną fetą, dzięki podprażonym nasionom słonecznika sałatka jest chrupiąca. Rukola ma dość specyficzny smak i jeśli ktoś jej nie lubi, to może z powodzeniem zastąpić ją na przykład roszponką. Taka sałatka jest lekka i na pewno zapewni uczucie sytości na 2,5-3 godziny do następnego posiłku. Podaję składniki na sałatkę dla jednej osoby, czyli na jedną porcję 🙂

Wartość kaloryczna sałatki: 386 kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 28g
Węglowodany: 28g

DSC06499 - Sałatka z melonem i fetą

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1/3 melona
  • 40g fety 12% tł.
  • około 10 pomidorków cherry
  • łyżka nasion słonecznika
  • dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, szczypta soli

Rukolę wyłożyć na talerz, poukładać na niej umyte pomidorki cherry. Melona obrać, oczyścić środek i pokroić w półksiężyce, fetę pokroić w kostkę, poukładać na sałatce. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać sałatkę. Dressing przygotować z wyżej podanych składników, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia. Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem, by rukola nie zwiędła.

DSC06497 - Sałatka z melonem i fetą

 

 

DSC06500 - Sałatka z melonem i fetą

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *