IMG 1910 - Zupa z soczewicy - najlepsza!
KOLACJA,  OBIAD,  ZUPY

Zupa z soczewicy – najlepsza!

Idealna propozycja na zimowy lub jesienny obiad! 🙂 Jedna z lepszych zup jakie jadłam! Gęsta, sycąca i zdrowa. Wydaje się trudna w przygotowaniu, bo nie można wszystkich składników wrzucić jednocześnie i pozostawić do ugotowania. Soczewicy nie można wrzucić zbyt wcześnie, bo by się rozgotowała i z zupy powstałaby papka.
Według uznania można dodać mniej lub więcej papryczki chilli, ja lubię ostrą, więc dodałam 3. Oczywiście można ją przygotować z prawdziwymi, sezonowymi pomidorami, niestety teraz można dostać jedynie niedojrzałe i białawe w środku, dlatego zdecydowałam się na przygotowanie jej z pomidorów w puszce, lepiej wybrać te krojone niż w całości. Można też dodać przecier, jednak wtedy zupa nie będzie tak gęsta, a to jej urok! 🙂 Zalecam też użycie świeżego imbiru, a nie tego w proszku. Składniki podaję na około 8 porcji.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 222kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 6,9g
Węglowodany: 25g 

IMG 1910 1024x768 - Zupa z soczewicy - najlepsza!

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • 2 udka z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • jedna cebula czerwona
  • pół średniej wielkości selera
  • 1-2 pietruszki (zależy od jej wielkości)
  • 400g pomidorów krojonych z puszki (można dać nawet 500g)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 chilli w zależności, czy jesteście fanami ostrych dań
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny do podania

Do garnka wlać oliwę, gdy się nagrzeje, wrzucić na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i oraz cebulę (należy usunąć z niej pestki) oraz starty świeży imbir. Gdy lekko się przyrumienią, należy wlać do garnka wodę i wrzucić oczyszczone udka z kurczaka, przykryć garnek pokrywką i gotować około 20 minut na średnim ogniu (wywar ma lekko wrzeć). W tym czasie obieramy warzywa i je kroimy. Ja marchew oraz pietruszkę kroję w średniej wielkości półksiężyce, a seler zostawiam w całości i wyjmuję po ugotowaniu zupy. Po 20 minutach do wywaru dorzucamy warzywa i doprawiamy go solą, pieprzem oraz papryczką słodką.Gdy wywar się zagotuje i zacznie wrzeć (około 5 minut), dorzucamy soczewicę, gotujemy około 20-25 minut aż napęcznieje i zupa stanie się gęsta. Na końcu wrzucamy pomidory w puszce, gotujemy jeszcze 5-10 minut, zupa jest gotowa. Smacznego.

IMG 1903 1024x768 - Zupa z soczewicy - najlepsza!

 

IMG 1908 1024x768 - Zupa z soczewicy - najlepsza!

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *